T-bone steak bakken wordt meestal gedaan bij bijzondere gelegenheden, en dat komt omdat het vlees best wel duur kan zijn. Vaak wordt het dan ook bijvoorbeeld met kerst gegeten, hoewel een t-bone natuurlijk ook gewoon door het jaar heen gegeten kan worden.
Het is ook een stuk vlees dat nog wel eens mislukt, en dan is dat natuurlijk zonde aangezien het niet echt een goedkoop stuk vlees is.
Het is vaak ook niet alleen een kwestie van het vlees op de juiste manier bakken, maar vaak ook een kwestie van het vlees op de juiste manier kruiden.
En dat hangt ook van persoonlijke smaak af. De ene zal alleen zout en peper vinden, de ander zal de t-bone kruiden met zeezout, gemalen peper, en diverse andere kruiden.
T-bone steak bakken in een koekenpan
Een t-bone steak bakken doen we hier allereerst door alleen beide kanten van de steak te kruiden met zeezout en vers gemalen peper.
Ingrediënten
2 T-bone steaks
Ongezouten roomboter
Zeezout
Vers gemalen peper
Bereiding
- Het vlees op tijd uit de koeling halen. Dat wil zeggen een dag vooraf uit de vriezer halen, laten ontdooien in de koelkast, en altijd minimaal een uur voor het bakken uit de koelkast halen.
- Beide kanten van het vlees royaal bestrooien met zeezout en met vers gemalen witte peper.
- Een koekenpan verhitten en hierin de roomboter laten smelten.
- Zodra het schuim is weggetrokken leg je de steaks in de koekenpan.
- Schroei het vlees aan beide kanten in ongeveer een minuut dicht.
- Nu bakken we de steak voor rare nog 4 tot 5 minuten, 5 tot 6 minuten voor medium-rare, en 6 tot 7 minuten voor medium.
- Daarbij draaien we het vlees af en toe met een tang om, en ook verschuiven we het vlees af en toe door de pan. Zodat het niet aan de pan blijft plakken.
- Leg stukken aluminiumfolie naast de pan, leg het vlees daarom, het folie dicht doen. En het vlees nog 5 tot 10 minuten laten rusten.
T-bone steak kopen
T-bone steak kopen kun je in de betere supermarkten doen, en natuurlijk bij de slager. Maar niet alle supermarkten zullen dit vlees het hele jaar door in het assortiment hebben. Vaak wel rond de feestdagen en in het barbecueseizoen.
Wel is het zo dat er natuurlijk veel verschil in kwaliteit zit. Is dit vlees goedkoop, dan kun je ook verwachten dat het vlees ietwat minder in kwaliteit is. Dat wil overigens niet zeggen dat de kwaliteit automatische beter is als het vlees hoog in prijs is. Helaas zit daar ook wel eens bij uitzondering vlees van minderen kwaliteit tussen.
Wat wel zo is, is dat slagers en de duurdere supermarkten met eigen slagerij doorgaans er goede kwaliteit t-bone steaks leveren.
En als je veel geld moet betalen voor dergelijk vlees, mag je ook vanuit gaan dat de smaak en de kwaliteit goed te noem te noemen zijn.
Bewaren en invriezen
T-bone steak kun je in de koelkast 3 tot 4 dagen bewaren, maar het vlees wordt minder naarmate je het langer laat liggen. Beter maximaal een dag in de koelkast bewaren, en het vlees goed afdekken.
Dus als het van de slager komt in dezelfde verpakking bewaren, en anders in een plastic met deksel bewaren.
Ook invriezen is geen probleem. In dat geval wederom in de originele verpakking van de slager bewaren, maar dan extra nog in een plastic bak doen, en met de deksel luchtdicht afsluiten.
Zo kan het vlees maximaal 6 maanden in de vriezer bewaard worden.
Ontdooien altijd in de koelkast, en nooit bij kamertemperatuur laten ontdooien. Zo blijven smaak en textuur veel beter bewaard.
T-bone steak bereiden
Normaal gesproken vertellen we in deze rubriek de methoden voor bereiding in de oven, op de bbq, en in een pan. We nemen hier geen apart recept voor de bereiding in de oven op.
Bij het bakken van de steak in een koekenpan of op de bbq vinden we de smaak veel beter dan bij bereiding in de oven.
Er zullen ongetwijfeld mensen zijn die het voor elkaar krijgen om dit vlees op een goede manier volledig te bereiden in de oven, maar wij vinden de smaak van pan gevolgd door de oven, en barbecue er toch met kop en schouders boven uitsteken.
De bereiding van het vlees kan natuurlijk op verschillende manier gebeuren, en dan bedoelen we de mate van gaarheid, en dat heeft te maken met de bereikte temperatuur binnen in het vlees. Dat kun je het makkelijkst meten met een kernthermometer.
De tijden zijn ongeveer als volgt:
- Rare, en dus helder rood, heeft een temperatuur van ongeveer 45 tot 50 graden.
- Rosé heeft een temperatuur van ongeveer 51 tot 57 graden.
- Medium, ook wel licht rosé genoemd, heeft een temperatuur van ongeveer 59 tot 63 graden.
- Medium well, het vlees wordt grijs van binnen, heeft een temperatuur van 65 tot 67 graden.
- Well done, waarbij het vlees grijs-bruin is geworden van binnen, heeft een temperatuur die hoger is dan 70 graden.
Dit hebben we bij de onderstaande recepten verder niet mee genomen.
Op grill of barbecue bereiden
Voor dit recept grillen we de t-bone steak op de barbecue kruiden we het vlees aan beide kanten met zeezout en met vers gemalen peper.
Dat wil zeggen dat we het vlees niet marineren. Wij vinden dat een t-bone steak met alleen zeezout en peper genoeg natuurlijke smaak heeft.
Ingrediënten
2 T-bone steaks
Olijfolie
Zeezout
Vers gemalen peper
Bereiding
- Wederom het vlees op tijd uit de koeling halen, zodat het vlees helemaal op kamertemperatuur gekomen is.
- Beide kanten met olijfolie inwrijven.
- Vlees op de hete bbq leggen boven de gloed, en gedurende een minuut dichtschroeien. Omdraaien en ook de andere kant in een minuut dichtschroeien.
- Vlees verplaatsen naar naast de gloed en door laten garen tot de gewenste temperatuur bereikt is.
- In aluminiumfolie wikkelen, en 5 tot 10 minuten laten rusten.
Tips
In beide recepten bestrooien we voor het bakken de t-bone met zeezout en vers gemalen peper. Je kunt dit eventueel ook pas na het bakken doen.
Wilhelmus Hengstmengel
Auteur en kokAls kok weet Wilhelmus Hengstmengel als geen ander dat ook simpele gerechten bijzonder smakelijk kunnen zijn. Steeds meer mensen zijn ook op zoek naar gerechten waarbij niet de hele keuken op z'n kop hoeft te worden gezet.
Hij heeft inmiddels ruim 15 jaar ervaring in de keuken, en schrijft artikelen en recepten voor diverse Nederlandstalige receptensites (onder andere deze site), en enkele Duitstalige receptensites. Als oud groenteboer weet hij veel over groenten en fruit, en door het veelvuldig koken ook veel over de bereiding van vlees en vis. En natuurlijk over het langer goed houden van voedingsmiddelen. Hij heeft een passie voor het schrijven over simpele gerechten en kookmethoden. is een geboren Rotterdammer, maar vandaag de dag een echte Tiroler en Wereldburger. Zijn motto. "soms kom ik erg dom over, maar ik draag tenminste een schone leesbril, en zie dus alles helder".