Site Overlay
Spareribs bakken

Spareribs bakken

Spareribs bakken, of anders bereiden, een gerecht van meestal geroosterd varkensvlees dat over de gehele wereld gegeten wordt, maar in Nederland over het algemeen als zeer smaakvol omschreven wordt.

Raar is dus dat het eigenlijk om het goedkoopste vlees gaat, en dan met name de varkensribben die afkomstig zijn van onder de maag, de borst, en van achter de schouders.

Vaak bevatten de spareribs 11 tot 13 botten, die meestal in één blok gebakken worden. Soms, hoewel dit lang niet altijd nodig is, worden de ribben voorgekookt, zodat het vlees nog gaarder wordt als het gebakken wordt.

Je kunt de ribbetjes, want onder deze haast liefkozende naam staan spareribs ook wel bekend, naturel eten, inwrijven met een rub, of marineren.

Spareribs kopen

Spareribs kopen kun je natuurlijk bij de slager, maar ook in de supermarkt waar dit vlees vooral in het barbecueseizoen te koop is.

Wel moet je er rekening mee houden dat er vaak, maar dat is absoluut niet altijd het geval, twee grote verschillen zijn tussen de spareribs van de slager en de spareribs uit de supermarkt.

Dat zijn prijs en kwaliteit. Natuurlijk in de supermarkt het goedkoopste, en dan vooral de voorverpakte versie. En dat is meestal ook meteen een probleem voor wat betreft de kwaliteit.

Natuurlijk moet het goedkope vlees ook verpakt worden, maar vaak blijft het iets te lang liggen waardoor smaak en textuur van het vlees achteruit gaan.

Vooral dan wanneer de voorverpakte spareribs ook nog eens gemarineerd zijn met een standaard marinade. Het vlees ligt als het ware te lang in de marinade.

Dat verschil merk je pas als je ongemarineerde ribbetjes bij de slager gaat halen, en zelf de spareribs marineert, waarbij het vlees 30 minuten tot een uur in de marinade ligt, of maximaal een aantal uren.

Het smaakverschil kan bijzonder groot zijn. Bovendien kun je de smaak van de marinade helemaal zelf kiezen, of het vlees met een rub inwrijven, waardoor het vlees weer een andere smaak kan krijgen.

Wil je echt genieten van de ribbetjes, en daarbij maakt het dan nog niet eens veel uit welke bereidingsmethode je voor het vlees kiest, koop ribbetjes naturel bij de slager of bij de vleesafdeling van de supermarkt. Dus niet kant-en-klaar voorverpakt vlees van de supermarkt.

Kies een marinade of een rub, wat in feite een droge kruidenmix is waarmee het vlees wordt ingewreven, en marineer het vlees daarmee of wrijf het vlees daarmee in.

Je zult zin dat de ribbetjes ineens heel anders smaken dan de voorverpakte spareribs.

Welke marinade of rub? Dat ligt natuurlijk aan je eigen voorkeur, want smaken verschillen, en er zijn nogal wat verschillende rubs en marinades mogelijk.

Soms worden overigens ook kant-en-klare marinades verkocht, en in ieder geval zijn er ook meer dan genoeg verschillende rubs te koop.

Zelf maken kost overigens nauwelijks meer tijd, en smaakt misschien nog beter. Experimenteer gewoon eens met verschillende soorten marinades en rubs, en kies uiteindelijk datgene dat je het lekkerste blijft vinden.

Hou overigens rekening met 500 tot 600 gram spareribs per persoon.

Bewaren en invriezen

Vers vlees smaakt beter dan vlees dat een paar dagen in de koelkast bewaard wordt, en dus kun je ook spareribs beter niet langer dan twee dagen in de koelkast bewaren, of nog beter dezelfde dag eten.

Moet je het toch in de koelkast bewaren, verpak het vlees dan luchtdicht, zodat de smaak beter bewaard blijft.

Moet je de ribbetjes langer dan 2 dagen bewaren, vries het vlees dan in. Het liefst zonder marinade, maar ook met marinade kun je het vlees prima invriezen.

Ook spareribs die al gebakken zijn kun je maximaal twee dagen in de koelkast bewaren, ook weer als het vlees goed verpakt is.

Met marinade invriezen kan er overigens wel toe leiden dat de smaak wat minder wordt, omdat het vlees als het ware te lang in de marinade zit voordat het gebakken wordt.

Maximaal kun je spareribs 3 maanden in de vriezer bewaren, en absoluut niet langer.

Dat komt omdat het vlees een hoog vetgehalte heeft, en ranzig kan gaan smaken als het langer in de vriezer bewaard wordt.

Spareribs bereiden

Spareribs bereiden wordt meestal op de barbecue gedaan, maar je kunt het vlees ook gewoon in een pan bakken of in de oven bereiden.

Lekkere malse spareribs

Spareribs kunnen soms wat taai zijn, maar je kunt heerlijk malse spareribs op tafel zetten, met vlees dat je zo van de ribben af kunt zuigen.

Zeker als je snel spareribs wilt en dus niet de tijd hebt om de spareribs op de normale manier te laten garen.

Voorkoken is dan een optie. Bij voorkeur het vlees in de marinade koken, en daarna nog weer even terugleggen in het restant van de marinade zodat de smaak goed blijft. Maximaal dan 15 tot 30 minuten opnieuw in de marinade leggen na het koken.

  1. De spareribs in stukken van 2 tot 3 ribben snijden. Niet noodzakelijk, maar wel makkelijker om de ribbetjes voor te koken.
  2. Doe de gemarineerde ribbetjes in een grote pan en voeg zoveel water toe totdat het vlees net onder water staan.
  3. Aan de kook brengen en 30 minuten laten koken.
  4. Pan van het vuur nemen en het vlees 10 minuten in het water laten staan met een deksel op de pan.
  5. Uit het water halen, uit laten lekken, en grillen of bakken.

Spareribs bakken in een pan

Spareribs bakken, dat is voor mij altijd een culinair feestje. Er is iets magisch aan de geur van langzaam garende spareribs die de keuken vult, een belofte van mals vlees en volle smaken. Hoewel spareribs vaak geassocieerd worden met een barbecue in de zomer, laat ik mij niet beperken door seizoenen of apparatuur. Zelfs zonder barbecue kun je heerlijke, sappige spareribs bereiden, gewoon in een pan op je fornuis. Het is een kunst die vraagt om geduld, de juiste technieken en vooral liefde voor goed eten. Ik eet spareribs zo graag dat ik altijd zoek naar manieren om ze nóg lekkerder te maken, en in de pan bereiden is één van mijn favoriete methoden.

Voor mij zijn spareribs meer dan zomaar een stuk vlees; het is een beleving. Het begint al bij het marineren. Een goede marinade is de basis voor smaakvolle spareribs, en dat is waar je jouw eigen creatieve draai aan kunt geven. De balans tussen zoet, zuur, zout en kruidig is essentieel. Het bakken zelf is een proces waarbij je het vlees langzaam laat karamelliseren, zodat het niet alleen mals wordt, maar ook een rijke, intense smaak krijgt. Het mooiste van bakken in de pan is dat je volledige controle hebt over het garingsproces, en dat je met wat simpele trucs een restaurantwaardige maaltijd op tafel zet.

Dus, wil je zelf de uitdaging aangaan? Dan neem ik je stap voor stap mee in mijn favoriete recept voor spareribs bakken in een pan. Dit recept is perfect voor vier personen en zal gegarandeerd indruk maken, of je het nu maakt voor een doordeweekse maaltijd of een speciaal etentje.

Ingrediënten

  • 1,5 kilo spareribs (in porties gesneden)
  • 4 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 1 ui, fijn gesnipperd
  • 3 eetlepels olijfolie of zonnebloemolie
  • 100 milliliter sojasaus
  • 75 milliliter honing
  • 50 milliliter appelazijn
  • 2 eetlepels tomatenpuree
  • 1 theelepel gerookt paprikapoeder
  • 1 theelepel chilipoeder (of naar smaak)
  • 1 theelepel gemalen komijn
  • 250 milliliter runderbouillon
  • Verse peper en zout naar smaak
  • Optioneel: verse koriander of lente-ui voor garnering

Bereiding

  1. Begin met het maken van de marinade. Meng de sojasaus, honing, appelazijn, tomatenpuree, gerookt paprikapoeder, chilipoeder en komijn in een grote kom. Roer goed door en proef even. Wil je het pittiger? Voeg dan wat extra chilipoeder toe. Leg de spareribs in de marinade en zorg dat elk stukje goed bedekt is. Dek de kom af en laat de ribs minstens 2 uur marineren in de koelkast, maar een nacht is nog beter. Hoe langer je marineert, hoe intenser de smaken worden.
  2. Haal de spareribs uit de marinade, maar bewaar de marinade apart. Verhit de olijfolie in een grote braadpan op middelhoog vuur. Bak de ribs in porties aan tot ze mooi goudbruin zijn. Dit duurt ongeveer 4-5 minuten per kant. Het doel is om een mooie korst te krijgen, niet om ze volledig te garen.
  3. Haal de spareribs uit de pan en zet ze even apart. Voeg nu de ui en knoflook toe aan de pan. Fruit dit zachtjes aan tot de ui glazig is. Zorg dat je de aanbaksels van de bodem van de pan losmaakt, want die geven extra smaak.
  4. Giet de achtergehouden marinade bij de ui en knoflook. Voeg de runderbouillon toe en breng het geheel aan de kook. Leg de spareribs terug in de pan, zorg dat ze deels onder het vocht staan. Zet het vuur laag, dek de pan af en laat de spareribs ongeveer 1,5 uur sudderen. Controleer af en toe of het niet droogkookt; voeg indien nodig een scheutje water of bouillon toe.
  5. Na het sudderen zijn de spareribs heerlijk mals. Zet het vuur iets hoger en laat de saus indikken tot een stroperige, glanzende laag. Dit duurt zo’n 10-15 minuten. Blijf roeren zodat de saus niet aanbrandt. Proef nog even en breng op smaak met peper en zout.

In de oven bereiden

In dit recept bereiden we spareribs eerst in een pan, en daarna in de oven.

In dit recept marineren met het vlees in een zelf gemaakte marinade.

Ingrediënten

2 Kilo Spareribs
4 Eetlepels Vloeibare boter

Voor de marinade

8 Eetlepels Zoet chilisaus
4 Eetlepels Ketjap
2 Eetlepels Honing

Bereiding

  1. De spareribs minimaal een half uur voor de tijd uit de koelkast halen.
  2. Eventueel de spareribs voorkoken.
  3. Het vlees met keukenpapier droog deppen.
  4. Oven verwarmen tot 180 graden.
  5. Op een hoog vuur een pan verhitten en hierin de vloeibare boter doen.
  6. Als de boter stopt met schuimen de spareribs in 2 minuten rondom bruin bakken.
  7. Daarna de pan met de spareribs in de oven plaatsen en 13 minuten laten garen.
  8. In de tussentijd maak je de marinade door alle ingrediënten te mengen.
  9. Haal het vlees uit de oven, en rondom insmeren met de marinade.
  10. Nog 2 minuten in de oven plaatsen.

Gegrilde spareribs van de barbecue

Gegrilde spareribs van de barbecue grillen we in dit recept nadat we het vlees ingewreven hebben met een dry rub. Deze kun je zelf maken of kant-en-klaar kopen.

Voor dit gerecht heb je een barbecue met deksel nodig.

Ingrediënten

4 Spareribs met ketting, schoongemaakt
4 Eetlepels Olijfolie
Dry rub naar keuze
150 Milliliter Appelsap
150 Milliliter Barbecuesaus

Bereiding

  1. De spareribs droog deppen met keukenpapier, en lichtjes insmeren met olijfolie.
  2. De dry rub inwrijven, en de ribbetjes op de barbecue leggen met de vleeskant naar boven.
  3. Ongeveer 3,5 uur laten garen met de deksel van de barbecue gesloten.
  4. Na 3,5 uur de spareribs inpakken in aluminiumfolie, en het appelsap in het pakketjes gieten.
  5. De spareribs weer op de barbecue leggen en nog ongeveer 1,5 uur laten garen.
  6. Het vlees uit het aluminiumfolie halen en insmeren met de barbecuesaus.
  7. Nog even op het rooster leggen boven de gloed.

Tips

Hoe weet je wanneer spareribs gaar zijn? Het vlees is gaar als het vlees zich ruim een centimeter heeft teruggetrokken van het uiteinde van het bot. Is dit minder kan het vlees nog taai zijn.

Wilhelmus Hengstmengel

Wilhelmus Hengstmengel

Auteur en kok

Als kok weet Wilhelmus Hengstmengel als geen ander dat ook simpele gerechten bijzonder smakelijk kunnen zijn. Steeds meer mensen zijn ook op zoek naar gerechten waarbij niet de hele keuken op z'n kop hoeft te worden gezet.
Hij heeft inmiddels ruim 15 jaar ervaring in de keuken, en schrijft artikelen en recepten voor diverse Nederlandstalige receptensites (onder andere deze site), en enkele Duitstalige receptensites. Als oud groenteboer weet hij veel over groenten en fruit, en door het veelvuldig koken ook veel over de bereiding van vlees en vis. En natuurlijk over het langer goed houden van voedingsmiddelen. Hij heeft een passie voor het schrijven over simpele gerechten en kookmethoden. is een geboren Rotterdammer, maar vandaag de dag een echte Tiroler en Wereldburger. Zijn motto. "soms kom ik erg dom over, maar ik draag tenminste een schone leesbril, en zie dus alles helder".

Author: Wilhelmus Hengstmengel

Als kok weet Wilhelmus Hengstmengel als geen ander dat ook simpele gerechten bijzonder smakelijk kunnen zijn. Steeds meer mensen zijn ook op zoek naar gerechten waarbij niet de hele keuken op z'n kop hoeft te worden gezet. Hij heeft inmiddels ruim 15 jaar ervaring in de keuken, en schrijft artikelen en recepten voor diverse Nederlandstalige receptensites (onder andere deze site), en enkele Duitstalige receptensites. Als oud groenteboer weet hij veel over groenten en fruit, en door het veelvuldig koken ook veel over de bereiding van vlees en vis. En natuurlijk over het langer goed houden van voedingsmiddelen. Hij heeft een passie voor het schrijven over simpele gerechten en kookmethoden. is een geboren Rotterdammer, maar vandaag de dag een echte Tiroler en Wereldburger. Zijn motto. "soms kom ik erg dom over, maar ik draag tenminste een schone leesbril, en zie dus alles helder".