Site Overlay
Slavink bakken

Slavink bakken

Slavink bakken, in de koekenpan zoals dat vaak gebeurt, in de oven, maar ook op de barbecue is bereiden van dit stukje vlees mogelijk.

Een slavink is een Nederlands vleesgerecht dat bestaat uit gehakt omwikkeld met spek. Het is een populair gerecht in Nederland en wordt vaak geserveerd als onderdeel van een maaltijd met bijvoorbeeld aardappelen en groenten. Het is een relatief eenvoudig gerecht om te maken en kan op verschillende manieren worden bereid en geserveerd.

Slavink kopen

Als je slavinken wilt kopen, zijn er een aantal zaken waar je op kunt letten om ervoor te zorgen dat je goede kwaliteit vlees krijgt.

Controleer de houdbaarheidsdatum van het vlees. Het is belangrijk dat het vlees vers is om de beste smaak en textuur te garanderen. Kijk dus altijd op de verpakking, of vraag het aan de slager. Omdat dit vlees ingepakt is in spek, kun je vaak niet zien hoe vers het gebruikte gehakt is.

Kies slavinken gemaakt van kwalitatief goed vlees. Vraag de slager of kijk op de de verpakking informatie over het gebruikte vlees en de herkomst.

Controleer het gewicht om er zeker van te zijn dat je voldoende vlees hebt voor het aantal personen dat je wilt voeden.
Controleer of de verpakking van de slavinken niet is beschadigd en dat er geen lucht bij kan komen. Dit kan de kwaliteit van het vlees beïnvloeden.

Als je wilt weten wat er precies in het vlees gebruikt wordt voor wat de ingrediënten betreft, en je bent wat avontuurlijker ingesteld, kun je natuurlijk ook zelf slavinken maken. Zo kun je er zeker van zijn dat je weet wat er in je eten zit.

Hoe kun je een bedorven slavink herkennen

Een bedorven slavink kan gevaarlijk zijn voor de gezondheid en het is daarom belangrijk om te weten hoe je dit kunt herkennen. Hier zijn enkele tekenen dat het vlees bedorven kan zijn:

  1. Geur, bedorven vlees heeft een sterke, zure geur. Als het vlees sterk ruikt of een ongebruikelijke geur heeft, gooi hem dan weg.
  2. Kleur, een verse slavink heeft een roze tot lichtbruine kleur. Als de kleur donkerder of grauwer is, kan dit wijzen op bederf.
  3. De textuur kan slijmerig of kleverig zijn. Het vlees kan er ook uitgedroogd uitzien.
  4. Controleer altijd de houdbaarheidsdatum op de verpakking. Als de datum is verstreken, is het beter om de het vlees weg te gooien. Als de houdbaarheidsdatum net is verstrekken controleer je kleur, geur en de textuur. Want de houdbaarheidsdatum is tenminste houdbaar tot!
    Als je twijfelt of het vlees nog goed is, is het beter om het zekere voor het onzekere te nemen en de slavink weg te gooien. Het eten van bedorven vlees kan leiden tot voedselvergiftiging en andere gezondheidsproblemen.

Bewaren en invriezen

Het bewaren en invriezen van slavinken is een goede manier om ervoor te zorgen dat je altijd wat achter de hand hebt. Hier zijn enkele tips voor het bewaren en invriezen:

Ongebakken slavinken bewaren:

  • Bewaar het vlees in de koelkast op een temperatuur van maximaal 4°C.
  • Als het vlees niet binnen twee dagen worden bereid, vries het dan in. Verpak het vlees in plasticfolie, in diepvrieszakken, of in diepvriesbakken en bewaar ze maximaal 3 maanden in de vriezer.
  • Gebakken slavinken bewaren:
  • Laat het gebakken vlees eerst afkoelen tot kamertemperatuur.
  • Bewaar het in een luchtdichte verpakking in de koelkast gedurende maximaal twee dagen.
  • Je kunt het ook invriezen. Verpak ze goed in plasticfolie en bewaar ze maximaal 3 maanden in de vriezer.

Tips voor het invriezen:

  • Verwijder de lucht uit de verpakking voordat je de slavinken invriest om vriesbrand te voorkomen.
  • Label de verpakking met de datum van invriezen om ervoor te zorgen.
  • Ontdooi het vlees langzaam in de koelkast voordat je het gaat bereiden. Dit voorkomt dat de slavinken vocht verliezen en uitdrogen tijdens het ontdooien.

Slavink bakken

We zullen je stap voor stap uitleggen hoe je een perfecte slavink maakt. Het is een eenvoudig en smakelijk gerecht dat in no-time op tafel kan staan.

Ingrediënten

500 Gram Half-om-half gehakt
8 Plakjes Ontbijtspek
1 Ei
Paneermeel
Zout en peper
Boter of olie om in te bakken

Bereiden

  1. De eerste stap is het mengen van het gehakt. Pak een grote kom en voeg hier 500 gram half-om-half gehakt aan toe. Breek een ei boven de kom en voeg hier een flinke scheut paneermeel aan toe. Voeg vervolgens zout en peper toe naar smaak. Kneed het gehakt nu goed door zodat alle ingrediënten goed gemengd zijn.
  2. Leg nu de plakjes ontbijtspek klaar. Pak een handvol gehakt en vorm hier een langwerpige rol van. Wikkel het spek om het gehakt heen en druk het goed aan. Herhaal deze stap totdat het gehakt op is en je 8 slavinken hebt gevormd.
  3. Verhit nu een flinke klont boter of olie in een pan en leg de slavinken in de pan. Bak de slavinken aan beide kanten goudbruin. Draai ze regelmatig om zodat ze gelijkmatig bakken. Het is belangrijk om het vlees langzaam te bakken zodat ze van binnen goed gaar worden. Dit duurt ongeveer 15 minuten.
  4. Als ze goudbruin zijn en van binnen goed gaar, zijn ze klaar om te serveren. Serveer het vlees met aardappels, groenten en eventueel jus. Je kunt natuurlijk ook creatief zijn combineren met andere gerechten.

Bereiden in de oven

Naast het bakken in de pan, kun je dit vlees ook bereiden in de oven. Dit is een handige methode als je meerdere slavinken tegelijkertijd wilt bereiden en als je wilt voorkomen dat het gehakt uit elkaar valt tijdens het bakken.

Ingrediënten

500 Gram Half-om-half gehakt
8 Plakjes Ontbijtspek
1 Ei
Paneermeel
Zout en peper
Boter of olie om in te bakken
Bakpapier
Ovenschaal

Bereiden

  1. Meng het gehakt, ei, paneermeel, zout en peper in een grote kom tot alles goed gemengd is. Kneed het gehakt totdat het een samenhangend mengsel is.
  2. Leg de plakjes ontbijtspek klaar en vorm het gehakt tot acht lange, dunne rollen. Wikkel elk stuk gehakt in een plakje ontbijtspek en zorg ervoor dat het spek het gehakt volledig bedekt. Leg de slavinken op een bord en zet ze even apart.
  3. Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius.
  4. Leg het vlees op bakpapier in een ovenschaal. Bak het in het midden van de oven gedurende 25 tot 30 minuten, totdat ze mooi goudbruin zijn en het gehakt van binnen gaar is.
  5. Haal de slavinken uit de oven en serveer ze direct.

Op de barbecue

Slavinken zijn niet alleen geschikt om te bereiden in de pan of in de oven, maar ook op de barbecue. Door dit vlees te grillen krijgen ze een lekkere rokerige smaak en blijven ze sappig van binnen.

  1. Maak de slavinken op dezelfde manier als bij de twee voorgaande recepten.
  2. Steek de barbecue aan en laat deze goed warm worden.
  3. Leg het vlees op de barbecue en grill ze gedurende 10 tot 12 minuten, totdat ze mooi goudbruin zijn en het gehakt van binnen gaar is. Draai het regelmatig om, zodat ze gelijkmatig gegrild worden.
  4. Zijn de slavinken mooi gegrild? Leg ze dan op een stuk aluminiumfolie en vouw de folie er overheen. Leg het pakketje nog even op de barbecue en laat hete vlees nog 5 minuten rusten. Dit zorgt ervoor dat ze extra sappig blijven.
  5. Haal het vlees uit de folie en serveer ze direct.
Wilhelmus Hengstmengel

Wilhelmus Hengstmengel

Auteur en kok

Als kok weet Wilhelmus Hengstmengel als geen ander dat ook simpele gerechten bijzonder smakelijk kunnen zijn. Steeds meer mensen zijn ook op zoek naar gerechten waarbij niet de hele keuken op z'n kop hoeft te worden gezet.
Hij heeft inmiddels ruim 15 jaar ervaring in de keuken, en schrijft artikelen en recepten voor diverse Nederlandstalige receptensites (onder andere deze site), en enkele Duitstalige receptensites. Als oud groenteboer weet hij veel over groenten en fruit, en door het veelvuldig koken ook veel over de bereiding van vlees en vis. En natuurlijk over het langer goed houden van voedingsmiddelen. Hij heeft een passie voor het schrijven over simpele gerechten en kookmethoden. is een geboren Rotterdammer, maar vandaag de dag een echte Tiroler en Wereldburger. Zijn motto. "soms kom ik erg dom over, maar ik draag tenminste een schone leesbril, en zie dus alles helder".

Author: Wilhelmus Hengstmengel

Als kok weet Wilhelmus Hengstmengel als geen ander dat ook simpele gerechten bijzonder smakelijk kunnen zijn. Steeds meer mensen zijn ook op zoek naar gerechten waarbij niet de hele keuken op z'n kop hoeft te worden gezet. Hij heeft inmiddels ruim 15 jaar ervaring in de keuken, en schrijft artikelen en recepten voor diverse Nederlandstalige receptensites (onder andere deze site), en enkele Duitstalige receptensites. Als oud groenteboer weet hij veel over groenten en fruit, en door het veelvuldig koken ook veel over de bereiding van vlees en vis. En natuurlijk over het langer goed houden van voedingsmiddelen. Hij heeft een passie voor het schrijven over simpele gerechten en kookmethoden. is een geboren Rotterdammer, maar vandaag de dag een echte Tiroler en Wereldburger. Zijn motto. "soms kom ik erg dom over, maar ik draag tenminste een schone leesbril, en zie dus alles helder".