Runderpoulet bakken, meestal kleine stukjes rundvlees die vaak worden gebruikt in stoofschotels en andere langzaam gekookte gerechten.
De stukjes rundvlees worden meestal gesneden uit taaie delen van het rund, zoals de schouder of de bil, en worden vervolgens langzaam gekookt in vocht , of langdurige gebraden om ze mals te maken en op smaak te brengen.
Het eindresultaat is een hartig en smaakvol gerecht, waarbij het vlees uit elkaar valt en de smaken van de saus en andere ingrediënten samensmelten.
Runderpoulet bakken
Bij dit recept voor runderpoulet bakken heb je een diepe koekenpan of een braadpan nodig.
Ingrediënten
- 500 gram runderpoulet
- 2 eetlepels olijfolie
- 1 ui, gesnipperd
- 2 teentjes knoflook, fijngehakt
- 250 ml runderbouillon
- 1 laurierblad
- Zout en peper naar smaak
- Optioneel: wortels, aardappels, champignons, etc. voor extra vulling
Bereiding
- Snij de runderpoulet in gelijke stukken als dit nog niet is gedaan. Snipper de ui en hak de knoflook fijn.
- Verwarm de olijfolie in een grote pan op middelhoog vuur. Bak de stukken runderpoulet aan alle kanten bruin. Haal het vlees uit de pan en zet het even apart.
- In dezelfde pan, fruit de gesnipperde ui en knoflook tot ze glazig zijn.
- Voeg het aangebakken vlees terug toe aan de pan met ui en knoflook.
- Giet de runderbouillon in de pan en voeg een laurierblad toe.
- Zet het vuur laag, dek de pan af en laat het vlees langzaam stoven. Dit kan ongeveer 1,5 tot 2 uur duren, afhankelijk van de grootte van de stukken vlees.
- Als je extra groenten zoals wortels, aardappels of champignons wilt toevoegen, doe dit dan ongeveer een half uur voordat het vlees klaar is.
- Verwijder het laurierblad en breng het geheel op smaak met zout en peper.
- Serveer het vlees warm, eventueel met wat van de bouillon.
Runderpoulet kopen
Als je runderpoulet gaat kopen, zijn er een aantal dingen waar je op moet letten om ervoor te zorgen dat je kwalitatief hoogwaardig vlees koopt.
- Let erop dat het vlees er vers uitziet en niet verkleurd of uitgedroogd is.
- Het vlees moet een mooie, dieprode kleur hebben en niet te veel vet of pezen bevatten.
- Een beetje vet door het vlees heen kan de smaak en textuur ten goede komen, dus let op een goede marmering.
- Koop vlees van goede kwaliteit bij een betrouwbare slager of supermarkt. Kies bij voorkeur voor biologisch vlees of vlees met een keurmerk zoals het Beter Leven keurmerk.
- Controleer de houdbaarheidsdatum en koop het vlees niet als het over de houdbaarheidsdatum heen is, of bijna over deze datum heen dreigt te gaan.
Hoe herken je bedorven vlees?
Bedorven runderpoulet herken je aan een aantal kenmerken.
- Bedorven runderpoulet ruikt vaak onaangenaam zuur, bedorven of rot. Als je een ongebruikelijke geur ruikt, is het beter om het vlees weg te gooien, c.q. niet te kopen.
- Het vlees kan er verkleurd en veranderd uitzien. Het kan bijvoorbeeld een grauwe, bruine of groenachtige kleur krijgen. Ook kan het vlees er glazig of vochtig uitzien. Dit zijn tekenen dat het vlees niet meer goed is.
- De textuur van bedorven runderpoulet kan slijmerig, plakkerig of taai zijn. Als het vlees niet stevig aanvoelt en uit elkaar valt, is het waarschijnlijk niet meer goed. Neem het risico dan niet door het te kopen.
- Bedorven vlees heeft een onaangename, bittere of zure smaak. Als je een ongebruikelijke smaak proeft, is het beter om het vlees niet op te eten.
Als je vermoedt dat de runderpoulet bedorven is, is het beter om het weg te gooien of het niet te kopen, en het niet te consumeren. Het eten van bedorven vlees kan ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken, zoals voedselvergiftiging.
Bewaren en invriezen
Als je het vlees thuis gaat bewaren, zorg er dan voor dat je het goed verpakt en in de koelkast bewaart bij een temperatuur van maximaal 4 graden Celsius. Het is ook belangrijk om het vlees op tijd te bereiden en te consumeren, zodat het niet bederft.
Wil je het vlees langer bewaren kan het prima worden ingevroren. Het vlees kan dan 6 maanden tot een jaar bewaard worden.
Runderpoulet bereiden
Helaas is het een vleessoort die soms vrij taai kan zijn, vooral als het te kort gegaard is.
Hoe krijg je runderpoulet bij het braden zachter?
Runderpoulet kan taai zijn omdat het afkomstig is van spieren die veel hebben gewerkt, zoals de schouder of de bil van het rund. Om het vlees malser te maken, zijn er een aantal technieken die je kunt toepassen bij het braden:
Braad het vlees langzaam
Runderpoulet heeft de neiging om taai te worden als het te snel wordt bereid. Braad het vlees langzaam op een lage temperatuur, bijvoorbeeld in de oven op 120 tot 150 graden Celsius, gedurende enkele uren. Hierdoor heeft het vlees de tijd om te garen en te verzachten.
Gebruik vocht
Voeg vocht toe aan het vlees tijdens het braden, bijvoorbeeld bouillon, wijn of bier. Dit zorgt ervoor dat het vlees niet uitdroogt en dat het vocht in het vlees trekt en het malser maakt.
Gebruik een zuur
Marineren in zuur kan het vlees malser maken. Azijn, wijn, yoghurt en tomatenpuree zijn bijvoorbeeld zuur en kunnen helpen het vlees te verzachten. Laat het vlees enkele uren marineren voordat je het gaat braden.
Gebruik een vleeshamer
Sla het vlees met een vleeshamer om het malser te maken. Hierdoor worden de spiervezels gebroken en het vlees wordt zachter.
Laat het vlees rusten
Laat het vlees na het braden enkele minuten rusten, bij voorkeur onder aluminiumfolie. Hierdoor ontspant het vlees zich en wordt het malser.
Het combineren van een of meerdere van deze technieken kan ervoor zorgen dat jouw runderpoulet lekker zacht en sappig wordt.
Goulash
Hier is een eenvoudig recept voor goulash.
ingrediënten
1 Kilo Runderpoulet, in blokjes gesneden
2 Uien, gesnipperd
2 Teentjes Knoflook, fijngehakt
2 Paprika’s, in stukjes gesneden
2 Eetlepels Paprikapoeder
1 Eetlepels Tomatenpuree
2 Laurierblaadjes
400 Milliliter Runderbouillon
2 Eetlepels Bloem
2 Eetlepels Olie
Zout en peper naar smaak
Bereiding
- Verhit de olie in een grote braadpan op middelhoog vuur. Voeg de ui en knoflook toe en bak deze tot ze zacht en glazig zijn.
- Voeg de stukjes vlees toe en bak het aan alle kanten bruin. Bestrooi het vlees met bloem en paprikapoeder en bak het nog 1 tot 2 minuten.
- Voeg de tomatenpuree, paprika’s, laurierblaadjes, runderbouillon, zout en peper toe en breng het geheel aan de kook. Goed doorrperen en het vuur verlagen.
- Laat de goulash 2 tot 3 uur sudderen, of tot het vlees zacht en mals is geworden. Af en toe roeren. Indoen nodig wat extra bouillon toevoegen.
- Je kunt de goulash serveren met rijst, brood, aardappelpuree, of gekookte aardappelen.
- Je kunt dit gerecht van tevoren maken en het dan opwarmen als je het wilt serveren, omdat de smaak meestal nog beter wordt als het gerecht even heeft gestaan. Dit gerecht is ook geschikt om in te vriezen en later te gebruiken.
Ragout
Het onderstaande gerecht maken we met runderpoulet, en is een klassieke versie. Zo werd ht door onze grootmoeders al gemaakt.
ingrediënten
500 Gram Runderpoulet, in blokjes gesneden
1 Ui, gesnipperd
2 Teentjes Knoflook, fijngehakt
2 Eetlepels Bloem
400 Milliliter Runderbouillon
200 Milliliter Melk
2 Eetlepels Boter
Zout en peper naar smaak
Optioneel: paddenstoelen, wortelen of andere groenten naar smaak
Bereiding
- Verhit in een grote pan op middelhoog vuur de boter. Voeg de ui en knoflook toe en bak deze tot ze zacht en glazig zijn.
- Vlees toevoegen en bak het aan alle kanten bruin. Voeg eventueel paddenstoelen, wortelen of andere groenten toe en bak deze mee.
- Bestrooi het vlees met bloem en roer goed door. Laat het geheel 1 tot 2 minuten bakken, zodat de bloem kan garen.
- Voeg de runderbouillon en melk toe en roer het geheel goed door. Aan de kook brengen en daarna het vuur verlagen. Laat de ragout 1 tot 2 uur sudderen, of tot het vlees zacht en mals is geworden.
- Af en toe roeren. Indien nodig kunt je nog wat bouillon toevoegen.
- Breng het gerecht eventueel op smaak met wat peper en zout naar smaak.
- Serveer de ragout met aardappelpuree, rijst of brood.
- Je kunt dit gerecht van tevoren maken en het dan opwarmen als je het wilt serveren. Dit gerecht is ook geschikt om in te vriezen en later te gebruiken.
Rundvleessoep
Deze rundvleessoep wordt gemaakt met runderpoulet, ietwat anders dan de meeste recepten.
Ingrediënten
500 Gram Runderpoulet, in blokjes gesneden
2 Uien, gesnipperd
2 Teentjes Knoflook, fijngehakt
2 Wortels, in plakjes gesneden
2 Stengels Bleekselderij, in plakjes gesneden
2 Aardappelen, in blokjes gesneden
1 Laurierblaadje
2 Takjes Tijm
2 Liter Water
2 Bouillonblokjes (rundvlees)
Zout en peper naar smaak
Optioneel: peterselie, voor de garnering
Bereiding
- Verhit wat olie in een grote pan op middelhoog vuur. Voeg de ui en knoflook toe en bak deze tot ze zacht en glazig zijn.
- Blokjes vlees toevoegen en de blokjes aan alle kanten bruin bakken.
- Voeg vervolgens de wortels, bleekselderij, aardappelen, laurierblaadje en tijm toe. Bak deze groenten 2 tot 3 minuten mee.
- Het water toevoegen, samen met de bouillonblokjes, en breng het aan de kook. Zet het vuur laag en laat de soep 1 tot 2 uur sudderen, of tot het vlees zacht en mals geworden is.
- Op smaak brengen met zout en peper. Haal het laurierblaadje en de takjes tijm uit de soep.
- Serveer de soep warm, eventueel gegarneerd met watr gehakte peterselie.
- Je kunt deze soep van tevoren maken en het dan opwarmen als je het wilt serveren. Dit gerecht is ook geschikt om in te vriezen en later te gebruiken.
Wilhelmus Hengstmengel
Auteur en kokAls kok weet Wilhelmus Hengstmengel als geen ander dat ook simpele gerechten bijzonder smakelijk kunnen zijn. Steeds meer mensen zijn ook op zoek naar gerechten waarbij niet de hele keuken op z'n kop hoeft te worden gezet.
Hij heeft inmiddels ruim 15 jaar ervaring in de keuken, en schrijft artikelen en recepten voor diverse Nederlandstalige receptensites (onder andere deze site), en enkele Duitstalige receptensites. Als oud groenteboer weet hij veel over groenten en fruit, en door het veelvuldig koken ook veel over de bereiding van vlees en vis. En natuurlijk over het langer goed houden van voedingsmiddelen. Hij heeft een passie voor het schrijven over simpele gerechten en kookmethoden. is een geboren Rotterdammer, maar vandaag de dag een echte Tiroler en Wereldburger. Zijn motto. "soms kom ik erg dom over, maar ik draag tenminste een schone leesbril, en zie dus alles helder".