Site Overlay
Konijn braden of stoven

Konijn braden of stoven

Konijn braden of stoven, een vleessoort die je niet iedere dag zult eten, en meestal ook alleen bij speciale gelegenheden. Een feestje, een bruiloft, of natuurlijk met de feestdagen in december.

Konijn kan op verschillende manieren klaargemaakt worden, en kan ook in stukken gebakken worden. Bijvoorbeeld konijnenbouten zijn een stuk kleiner dan een heel konijn, en kunnen in een kleinere pan gebakken worden.

Bij het braden van een konijn, of het stoven natuurlijk, hebben we het meestal over een langere bereidingstijd.

Door de langere bereidingstijd is het vlees vaak malser en zachter.

Konijn kopen

Natuurlijk kun je konijn ook soms bij de supermarkt kopen zo rond de feestdagen, maar om heel eerlijk te zijn is de kwaliteit vaak beter bij de slager.

Buiten de feestdagen zul je toch naar de slager moeten, tenzij de supermarkt een eigen slager heeft, want konijn wordt doorgaans niet het gehele jaar door in de supermarkt verkocht.

Overigens is de kans ook aanwezig dat de slager dergelijk vlees moet bestellen. Hou daar dus rekening mee, en bestel het vlees op tijd.

Koop je konijn toch voorverpakt in de supermarkt, zullen dat overigens meestal konijnenbouten zijn.

Let dan goed op de kleur van het vlees, niet grijs of met een grijze aanslag. En het vlees mag niet overmatig vochtig zijn.

Kijk ook goed naar de datum op de verpakking, want konijnenvlees kan soms snel bederven.

Bewaren en invriezen

Laten we voorop stellen dat je konijn het beste gewoon zo vers mogelijk kunt bereiden, dus het liefste nog dezelfde dag als de aankoop.

Een dag in de koelkast is niet zo heel erg, maar bij meerdere dagen in de koelkast zal de kwaliteit van het vlees, en dus ook de smaak, achteruit gaan.

Moet je het vlees langer dan een dag bewaren, vries het dan in. Ingevroren konijn blijft beter bewaard, en dan met name smaak en textuur.

Laat het vlees overigens wel ruim voordat je het gaat bereiden ontdooien in de koelkast, en nooit laten ontdooien bij kamertemperatuur. Dergelijk ontdooien is niet gelijkmatig, en sommige delen ontdooien dan te snel.

In de vriezer kun je konijn ongeveer 8 tot 10 maanden houdbaar.

Konijn Bereiden

Konijn kun je op verschillende manieren bereiden, waarbij we er hier vanuit gaan dat het hele konijn in één stuk gebraden of gestoofd wordt.

Konijn braden

Konijn braden op grootmoeders manier. Een heerlijk recept waarbij het konijn gedurende 1, tot 1,5 uur gebraden wordt.

Heerlijk met bier, en dus een mals stukje vlees.

Ingrediënten

1 Konijn
200 Gram Spekblokjes
100 Gram Gewelde rozijnen
2 Takjes Verse Tijm
1 Koffielepel Suiker
2 Koffielepels Kaneelpoeder
Boter
2 Uien
1 Flesje bruin bier of bokbier
2 Koffielepels Mosterd
Zout en peper
2 Laurierblaadjes
4 Kruidnagels
1 Koffielepel Nootmuskaat
2 Eetlepels Bloem
2 Uien

Bereiding

  1. Ui schoonmaken en in stukken snijden.
  2. De spekblokjes in een koekenpan zonder olie of boter krokant bakken, en op keukenpapier laten uitlekken.
  3. Het konijn aan alle kanten kruiden met peper en zout.
  4. In een braadpan boter smelten en hierin het konijn rondom goudbruine aanbakken.
  5. De stukken ui toevoegen en fruiten. Bestrooi de stukken ui met bloem, en laat de bloem meebakken, en goed omscheppen.
  6. Afblussen met het bier.
  7. Voeg de blokjes spek, de gewelde rozijnen, het kaneelpoeder, de laurierblaadjes, de nootmuskaat, en de kruidnagels toe.
  8. Deksel op de pan en ongeveer een uur tot 1,5 uur op een zacht vuur laten braden tot het vlees gaar is.

Gestoofd konijn

Gestoofd konijn kan ook door lang stoven met verschillende specerijen een heerlijk mals stukje vlees worden.

Ingrediënten

1 Konijn, of een kilo konijnenbout
1 Ui
3 Rijpe tomaten
60 Gram Blanke Amandelen
5 Eetlepels Olijfolie
0,5 Theelepel Gemalen piment
0,5 Kaneelstokje
2 Gedroogde Laurierblaadjes
1 Eetlepel Tomatenpuree
750 Milliliter Droge Witte wijn
2 Teentjes Knoflook

Bereiding

  1. Ui schoonmaken en snipperen.
  2. Water aan de kook brengen, met een scherp mes een kruis in de tomaten snijden, en 15 seconden in het koken water houden.
  3. Direct de tomaten afspoelen met koud stromend water. Nu kun je met een mesje het velletje van de tomaten trekken. Snij de tomaten in stukjes.
  4. De knoflook schoonmaken en fijn snijden.
  5. De amandelen in een keukenmachine grof malen.
  6. In een braadpan de olie verhitten en hierin het konijn of de konijnenbouten rondom aanbakken.
  7. Ui de pan halen en rondom kruiden met peper en zout.
  8. In de olie in de pan de stukjes ui fruiten.
  9. Knoflook, laurierblaadjes, piment, en kaneelstokje toevoegen en kort mee laten bakken.
  10. Tomaat toevoegen en ongeveer een minuut mee laten bakken.
  11. Konijn of konijnenbouten terugdoen in de pan, en deksel op de pan doen.
  12. Laat het vlees in ongeveer 75 minuten zachtjes stoven, maar wel af en toe doorroeren.
  13. Rooster in de tussentijd de grof gehakte amandelen in een pan zonder boter of olie.
  14. De stoofschotel eventueel nog op smaak brengen met zout en peper, en strooi de amandelen erover.

Tips

  1. Gebruik bij voorkeur een stevige pan met een dikkere bodem. Daardoor blijft de warmte beter behouden en dat is een voordeel bij het braden of stoven van konijn.
  2. Konijn altijd ruim vooraf uit de koeling halen, zodat het vlees op kamertemperatuur is. Dat voorkomt dat het ene deel eerder gaar is dan het andere deel.
  3. Gebruik geen veel te kleine pan, maar een pan waar het konijn in zijn geheel ruim in past. De pan mag ook weer niet veel te groot zijn.
  4. Geen vork of vleesvork tijden het braden of stoven gebruiken om in het vlees te steken. Zou je dat wel doen gaan vleessappen verloren. Gebruik dus een tang of spatel.
Wilhelmus Hengstmengel

Wilhelmus Hengstmengel

Auteur en kok

Als kok weet Wilhelmus Hengstmengel als geen ander dat ook simpele gerechten bijzonder smakelijk kunnen zijn. Steeds meer mensen zijn ook op zoek naar gerechten waarbij niet de hele keuken op z'n kop hoeft te worden gezet.
Hij heeft inmiddels ruim 15 jaar ervaring in de keuken, en schrijft artikelen en recepten voor diverse Nederlandstalige receptensites (onder andere deze site), en enkele Duitstalige receptensites. Als oud groenteboer weet hij veel over groenten en fruit, en door het veelvuldig koken ook veel over de bereiding van vlees en vis. En natuurlijk over het langer goed houden van voedingsmiddelen. Hij heeft een passie voor het schrijven over simpele gerechten en kookmethoden. is een geboren Rotterdammer, maar vandaag de dag een echte Tiroler en Wereldburger. Zijn motto. "soms kom ik erg dom over, maar ik draag tenminste een schone leesbril, en zie dus alles helder".

Author: Wilhelmus Hengstmengel

Als kok weet Wilhelmus Hengstmengel als geen ander dat ook simpele gerechten bijzonder smakelijk kunnen zijn. Steeds meer mensen zijn ook op zoek naar gerechten waarbij niet de hele keuken op z'n kop hoeft te worden gezet. Hij heeft inmiddels ruim 15 jaar ervaring in de keuken, en schrijft artikelen en recepten voor diverse Nederlandstalige receptensites (onder andere deze site), en enkele Duitstalige receptensites. Als oud groenteboer weet hij veel over groenten en fruit, en door het veelvuldig koken ook veel over de bereiding van vlees en vis. En natuurlijk over het langer goed houden van voedingsmiddelen. Hij heeft een passie voor het schrijven over simpele gerechten en kookmethoden. is een geboren Rotterdammer, maar vandaag de dag een echte Tiroler en Wereldburger. Zijn motto. "soms kom ik erg dom over, maar ik draag tenminste een schone leesbril, en zie dus alles helder".