Kiprollade braden, als je op zoek bent naar een heerlijk en hartig vleesgerecht om indruk te maken op je gasten of familie, kijk dan niet verder. Kiprollade is een Nederlands favoriet dat de tand des tijds heeft doorstaan en altijd een succes is bij elke gelegenheid. Laten we eens kijken hoe je deze heerlijke maaltijd kunt bereiden.
Het is een traditioneel Nederlands gerecht dat wordt bereid door kipfilet op te rollen, te binden en te braden tot perfectie. Het kan worden geserveerd met een verscheidenheid aan bijgerechten zoals aardappelen, groenten, of zelfs een rijke jus.
Recept kiprollade braden
De kiprollade braden in een braadpan is eenvoudig en ongecompliceerd. Het enige wat je nodig hebt, is een braadpan, een beetje olie, en natuurlijk je kiprollade.
Ingrediënten
- 1 kiprollade
- 2 eetlepels olijfolie
- Zout en peper naar smaak
Bereiding
- Verhit de olijfolie in de braadpan op middelhoog vuur.
- Voeg de kiprollade toe en bak deze aan alle kanten goudbruin.
- Zet het vuur laag, dek de pan af en laat de kiprollade 45 tot 60 minuten sudderen, of totdat hij volledig gaar is.
- Haal de kiprollade uit de pan en laat hem even rusten voordat je hem aansnijdt.
Bereiden in de oven
Naast de traditionele methode van kiprollade braden in een braadpan, kun je ook een kiprollade in de oven bereiden.
Ingrediënten
- 1 kiprollade
- 2 eetlepels olijfolie
- Zout en peper naar smaak
Bereiding
- Verwarm de oven voor op 180 °C.
- Wrijf de rollade in met olie, zout en peper.
- Plaats de kiprollade in een braadslee en zet deze in de voorverwarmde oven.
- Bak de rollade ongeveer 1 uur, of totdat hij volledig gaar is.
Bereiden op de barbecue
Als het weer het toelaat, is kiprollade op de barbecue bereiden ook een uitstekende optie. Hoewel niet veel mensen dit vleesgerecht in de zomermaanden zullen eten, is het toch aan te bevelen, want ook in de zomermaanden is dit heerlijk vlees.
Ingrediënten
- 1 kiprollade
- 2 eetlepels olijfolie
- Zout en peper naar smaak
Bereiding
- Verwarm de barbecue voor op middelhoog vuur.
- Wrijf de kiprollade in met olie, zout en peper.
- Plaats de kiprollade op de grill en laat deze ongeveer 40-50 minuten garen, waarbij je hem regelmatig omdraait.
Kiprollade kopen: waar op letten
Als het op het kopen van een kiprollade aankomt, zijn er een paar dingen waar je op moet letten. Ten eerste, zorg ervoor dat de kiprollade er vers uitziet, zonder bruine of groene vlekken. Ten tweede, kijk naar de houdbaarheidsdatum, of vraag erom bij de slager, om te bevestigen dat de rollade nog goed is. Ten slotte, overweeg om biologische of scharrelkip te kopen, aangezien deze vaak van hogere kwaliteit zijn.
Hoe kun je bedorven kiprollade herkennen
Het is belangrijk om te weten hoe je bedorven kiprollade kunt herkennen. Bedorven kiprollade kan een sterke, onaangename geur hebben, een slijmerige textuur en een veranderde kleur (vaak groen of grijs). Als je kiprollade een van deze tekenen vertoont, is het beter om het veilig te spelen en het weg te gooien. Het probleem is vaak als je de rollade bij een supermarkt koopt, en het vlees is verpakt in plastic. Dan kun je haast alleen op het uiterlijk beoordelen, en is dus de kleur en een eventuele slijmerige textuur het enige waarop je de kwaliteit kunt beoordelen.
Bewaren en Invriezen
Kiprollade kan worden bewaard in de koelkast gedurende maximaal 3 tot 4 dagen. Als je van plan bent om de kiprollade langer te bewaren, kun je deze invriezen. Verpak de kiprollade goed in plasticfolie of een diepvrieszak en plaats deze in de vriezer. Bevroren kiprollade kan tot 3 tot 4 maanden worden bewaard. Zorg ervoor dat je de kiprollade volledig ontdooit in de koelkast voordat je deze opnieuw opwarmt.
Veelgestelde Vragen
Wat kan ik serveren met kiprollade?
Kiprollade kan worden geserveerd met een verscheidenheid aan bijgerechten zoals aardappelen, groenten, salade, of zelfs rijst.
Wat is de beste manier om kiprollade te bereiden?
Er is geen ‘beste’ manier om kiprollade te bereiden, het hangt allemaal af van je persoonlijke voorkeur. Sommige mensen geven de voorkeur aan het braden in een pan, terwijl anderen liever de oven of de barbecue gebruiken. Het belangrijkste is dat je de kiprollade tot de juiste temperatuur kookt om ervoor te zorgen dat hij veilig is om te eten.
Hoe weet ik of mijn rollade gaar is?
De beste manier om te controleren of het gaar is, is door een vleesthermometer te gebruiken. De interne temperatuur moet minstens 75 °C zijn.
Kan ik kiprollade een dag van tevoren bereiden?
Ja, je kunt het vlees een dag van tevoren bereiden. Zorg ervoor dat je het goed afdekt en in de koelkast bewaart. Verwarm het grondig voordat je het serveert.
Wat is het verschil tussen biologische en niet-biologische kiprollade?
Biologische kiprollade komt van kippen die biologisch voer hebben gekregen en vrije uitloop hebben gehad. Niet-biologische kiprollade kan afkomstig zijn van kippen die in kooien zijn grootgebracht en niet-biologisch voer hebben gekregen.
Moet ik mijn kiprollade marineren voor het braden?
Marineren is geen vereiste, maar het kan wel helpen om extra smaak toe te voegen aan de rollade. Een eenvoudige marinade van olijfolie, citroensap, knoflook en kruiden kan al een lange weg gaan.
Hoe kan ik mijn kiprollade sappig en mals houden?
Het geheim om de rollade sappig en mals te houden, is door ervoor te zorgen dat je hem niet te lang bakt. Te lang bakken kan de kip uitdrogen. Het gebruik van een vleesthermometer kan je helpen de juiste gaarheid te bereiken.
Wilhelmus Hengstmengel
Auteur en kokAls kok weet Wilhelmus Hengstmengel als geen ander dat ook simpele gerechten bijzonder smakelijk kunnen zijn. Steeds meer mensen zijn ook op zoek naar gerechten waarbij niet de hele keuken op z'n kop hoeft te worden gezet.
Hij heeft inmiddels ruim 15 jaar ervaring in de keuken, en schrijft artikelen en recepten voor diverse Nederlandstalige receptensites (onder andere deze site), en enkele Duitstalige receptensites. Als oud groenteboer weet hij veel over groenten en fruit, en door het veelvuldig koken ook veel over de bereiding van vlees en vis. En natuurlijk over het langer goed houden van voedingsmiddelen. Hij heeft een passie voor het schrijven over simpele gerechten en kookmethoden. is een geboren Rotterdammer, maar vandaag de dag een echte Tiroler en Wereldburger. Zijn motto. "soms kom ik erg dom over, maar ik draag tenminste een schone leesbril, en zie dus alles helder".
1 thought on “Kiprollade braden”
Comments are closed.