Site Overlay
Kippenvleugels bakken

Kippenvleugels bakken

Kippenvleugels bakken, of anders bereiden, zoals de naam al aangeeft hebben we het hier over de vleugels van kippen. Vlees dat erg geliefd is, en bekend staat als mals, mits het natuurlijk op de juiste manier wordt gebakken.

Vleugeltjes zul je niet zo snel braden, want het zijn eigenlijk maar kleine stukjes vlees, en je hoeft het vlees al niet lang te bakken omdat het eigenlijk snel gaar is.

Bij braden moet je meer aan langdurig garen denken, en dat is hier dus niet van toepassing.

Kippenvleugels bakken doe je in een koekenpan, in een braadpan, of in de oven. En natuurlijk kun je dit malse stukje kip ook op de barbecue klaarmaken.

Kippenvleugels koppen

Kippenvleugels kopen kun je bij de poelier of slager doen, maar de meeste supermarkten hebben dit vlees ook in het assortiment zitten, en daar is het meestal goedkoper.

Je zou kunnen stellen dat de kwaliteit bij poelier en slager beter is, en dat zal ongetwijfeld zo zijn. Maar de kwaliteit in de supermarkt is doorgaans goed te noemen.

Als je kippenvleugeltjes koopt dan kun je vaak kiezen tussen gemarineerd en ongemarineerd. Als je ongemarineerde kippenvleugels koopt, kun je deze vanzelfsprekend zelf marineren, maar dat hoeft niet.

Een simpele kruidenmix kan ook voor veel smaak zorgen, en alleen zout en wat peper geeft al veel smaak aan dit malse vlees.

Jammer alleen dat kippenvleugels bij de supermarkt in plastic bakjes is voorverpakt. Daardoor kun je eigenlijk niet zien wat de kwaliteit van het vlees is. Het voordeel is wel dat er op de verpakking altijd een houdbaarheidsdatum te vinden is.

Is dit de datum van vandaag? Dan koop je het vlees natuurlijk niet. Tenzij het vlees afgeprijsd is, en je bij thuiskomst de kippenvleugels meteen gaat bakken.

Ligt de houdbaarheidsdatum één of twee dagen vanaf vandaag, dan kun je het vlees meenemen, maar ook daarbij moet je het vlees vandaag of uiterlijk morgen opeten.

Ligt de houdbaarheidsdatum verder weg is het geen probleem.

Waarom we zo voorzichtig zijn? Kip, en dan maakt het niet uit wel stukje kip, is veel kwetsbaarder dan andere stukken vlees. Het bederft eerder, en mocht je bedorven vlees eten kunnen de gevolgen veel ernstiger zijn.

Dus altijd goed opletten.

Dat doe je bij mes en snijplank als je kip gesneden hebt. Meteen afwassen en niet gebruiken voor andere levensmiddelen. En dat doe je ook met het kopen en bewaren van kip.

Bewaren en invriezen

Heb je kippenvleugeltjes of andere stukken kip gekocht, kun je dit maximaal twee dagen in de koelkast bewaren. In de originele verpakking of in een plastic bakje met deksel.

Wil je het vlees langer dan twee dagen bewaren, vries het dan in. Ook weer in de originele verpakking of in een diepvriesbakje dat goed is afgesloten. In de meeste gevallen kan het vlees dan nog drie maanden in de vriezer bewaard worden.

Kip overigens altijd in een diepvriesbakje bewaren. Diepvrieszakje lekken soms, en dit vleesvocht kan de levensmiddelen waarop de druppels vallen, meteen bederven. En dat ligt dan aan de mogelijke salmonellabacteriën die de levensmiddelen dan onbruikbaar maken.

Wil je kip ontdooien doe je dat in de koelkast. Zou je het bij kamertemperatuur ontdooien kunnen sommige delen van het vlees veel eerder bederven.

Kippenvleugels bereiden

Kippenvleugels bereiden kun je in de friteuse, waarmee je de vleugeltjes lekker krokant kunt bakken, en anders in een pan, in de oven, of op de barbecue.

Kippenvleugels bakken in een pan

Kippenvleugels bakken in een pan, dit kan een goede koekenpan zijn, een wok, maar je kunt ook een braadpan gebruiken om het vlees te bakken.

In dit recept heb je ongemarineerd vlees nodig, we zullen de vleugeltjes zelf wat extra smaak geven.

Ingrediënten

8 Ongekruide en ongemarineerde kippenvleugels
4 Eetlepels Ketjap
1 Theelepel Chilipoeder
1 Eetlepel Bruine suiker
1 Teentje Knoflook
Olijfolie

Bereiding

  1. De knoflook schoonmaken en fijn snijden.
  2. De ketjap mengen met de chilipoeder, de bruine suiker, en het fijn gehakte teentje knoflook. Meng het goed door elkaar.
  3. Doe de kippenvleugels in een schaal of bak en giet de marinade erover. Zorg ervoor dat hert vlees overal bedekt is met de marinade. Zet de schaal of bak gedurende één tot twee uur in de koelkast.
  4. Olijfolie verhitten in een braadpan, en de kippenvleugeltjes gedurende 3 minuten op een hoog vuur aanbakken.
  5. Vuur verlagen en vervolgens een uur zachtjes laten bakken.

In de oven bereiden

Bij dit recept voor kippenvleugels uit de oven heb je geen boter of olie nodig, en toch krijg je heerlijke knapperige kippenvleugeltjes.

Wel moet je het vlees met wat keukenpapier goed droog maken voordat je ze kunt kruiden.

Ingrediënten

1 Kilo Kippenvleugeltjes
30 Milliliter Olijfolie
5 Gram Zout
5 Gram Knoflookpoeder
5 Gram Cayennepeper
5 Gram Zwarte peper

Bereiding

  1. Oven voor verwarmen op 190 graden.
  2. Bedek aluminiumfolie op de bakplaat.
  3. De kippenvleugels afspoelen met koud water, en daarna droog deppen met keukenpapier. Doe ze daarna in een schaal of plastic bak
  4. Meng de kruiden, het zout, en de olijfolie, en giet de marinade over de vleugeltjes. Zorg ervoor dat de marinade overal op de vleugeltjes komt.
  5. Leg de kippenvleugeltjes op de bakplaat, zonder dat ze elkaar raken of overlappen.
  6. Schuif de bakplaat in de oven en bak ze in 50 tot 60 minuten gaar. Na 50 minuten kijken of ze gaar zijn, of niet te droog worden.

Kippenvleugels van de barbecue

Kippenvleugels van de barbecue, een stuk vlees dat eigenlijk bij iedere barbecue hoort. Niet alleen omdat kinderen dit heerlijk vinden, maar ook omdat veel volwassenen het heerlijk vinden om een kippenvleugeltjes af te kluiven.

Maar dan moet het vlees wel lekker sappig zijn van binnen, met veel smaak en een krokante huid.

Voor deze bereiding hebben we een hete barbecue nodig, met deksel. De rub waarmee we het vlees inwrijven, maken we zelf.

Ingrediënten

1 Eetlepel Bruine suiker
1 Eetlepel Gemalen Zwarte peper
1 Eetlepel Grof zeezout
2 Theelepels Paprikapoeder
1 Theelepel Knoflookpoeder
1 Theelepel Uienpoeder
0,5 Theelepel Cayennepeper
1 Kilo kippenvleugels

Bereiding

  1. De kippenvleugels wassen en goed droog deppen met keukenpapier.
  2. Meng de kruiden en het zout, en wrijf de vleugeltjes ermee aan alle kanten in.
  3. Leg de vleugels in een schaal of bak, en laat dit in de koelkast een haf uur trekken.
  4. Ondertussen stook je de barbecue op tot een temperatuur van 150 graden.
  5. Leg de kippenvleugeltjes op het rooster, sluit de deksel, en laat de vleugeltjes 30 tot 40 minuten garen.
  6. Na 30 Minuten zijn ze gaar, maar ze worden met meer minuten nog lekkerder.

Tips

Wil je knapperige vleugeltjes dan kun je ze paneren. Dat kan met bloem, paneermeel, of grof gemalen cornflakes. Maak een papje van een geklutst ei, een beetje melk, en de bloem of cornflakes. Niet bakken, maar frituren in zonnebloemolie.

Wilhelmus Hengstmengel

Wilhelmus Hengstmengel

Auteur en kok

Als kok weet Wilhelmus Hengstmengel als geen ander dat ook simpele gerechten bijzonder smakelijk kunnen zijn. Steeds meer mensen zijn ook op zoek naar gerechten waarbij niet de hele keuken op z'n kop hoeft te worden gezet.
Hij heeft inmiddels ruim 15 jaar ervaring in de keuken, en schrijft artikelen en recepten voor diverse Nederlandstalige receptensites (onder andere deze site), en enkele Duitstalige receptensites. Als oud groenteboer weet hij veel over groenten en fruit, en door het veelvuldig koken ook veel over de bereiding van vlees en vis. En natuurlijk over het langer goed houden van voedingsmiddelen. Hij heeft een passie voor het schrijven over simpele gerechten en kookmethoden. is een geboren Rotterdammer, maar vandaag de dag een echte Tiroler en Wereldburger. Zijn motto. "soms kom ik erg dom over, maar ik draag tenminste een schone leesbril, en zie dus alles helder".

Author: Wilhelmus Hengstmengel

Als kok weet Wilhelmus Hengstmengel als geen ander dat ook simpele gerechten bijzonder smakelijk kunnen zijn. Steeds meer mensen zijn ook op zoek naar gerechten waarbij niet de hele keuken op z'n kop hoeft te worden gezet. Hij heeft inmiddels ruim 15 jaar ervaring in de keuken, en schrijft artikelen en recepten voor diverse Nederlandstalige receptensites (onder andere deze site), en enkele Duitstalige receptensites. Als oud groenteboer weet hij veel over groenten en fruit, en door het veelvuldig koken ook veel over de bereiding van vlees en vis. En natuurlijk over het langer goed houden van voedingsmiddelen. Hij heeft een passie voor het schrijven over simpele gerechten en kookmethoden. is een geboren Rotterdammer, maar vandaag de dag een echte Tiroler en Wereldburger. Zijn motto. "soms kom ik erg dom over, maar ik draag tenminste een schone leesbril, en zie dus alles helder".