Site Overlay
Karbonade bakken

Karbonade bakken

Karbonade bakken, of anders bereiden, een stuk vlees dat gesneden wordt uit de rug van een varken of uit de schouder. Dat is althans de meeste gebruikte karbonade, maar een karbonade kan ook gesneden worden uit de rug van een lam of kalf.

En varkenskarbonade komt dus in meerdere variaties voor. Een schouderkarbonade of halskarbonade, en een ribkarbonade, die ook wel kotelet genoemd wordt. De ribkarbonade kan in twee variaties voorkommen. Deze laatste is doorgaans iets duurder, en wordt vaak gezien als de betere karbonade.

Wat natuurlijk niet wil zeggen dat een schouderkarbonade niet lekker zou zijn, want dit is ook prima vlees.

Daarnaast kennen we nog een haaskarbonade. Zonder haas wordt deze dan weer lendekarbonade genoemd. Soms overigens ten onrechte als ribkarbonade verkocht.

Karbonade kopen

De beste karbonade koop je vanzelfsprekend bij de slager, waar de karbonade vers gesneden wordt.

Dat wordt natuurlijk niet zo gesteld omdat vlees van de supermarkt van mindere kwaliteit zou zijn, maar wel omdat het meeste vlees in de supermarkt voorverpakt is in plastic bakjes.

Het nadeel daarvan is enerzijds dat je het vlees niet goed kunt bekijken en dus ook niet de kwaliteit van het vlees goed kunt inschatten. Anderzijds ligt er weliswaar karbonade in, maar vak maar één soort.

Terwijl je bij de slager nagenoeg altijd erg goed vlees hebt, en keuze uit meerdere soorten karbonade.

Natuurlijk kun je gerust karbonade bij de supermarkt kopen, maar let wel goed op de kleur van het vlees. Dit mag absoluut niet grijsachtig zijn, en er mag ook niet veel vocht in het plastic bakje drijven.

Bewaren en invriezen

Karbonade kun je het beste in de originele verpakking bewaren. Dat kan dus het plastic bakje uit de supermarkt zijn, maar ook de verpakking waarin de slager het vlees heeft verpakt.

Verse karbonade kun je maximaal twee dagen in de koelkast bewaren, maar beter is het om het vlees binnen een dag te bereiden. Smaakverlies kun je al bemerken na langer dan 12 uur bewaren. Dat proef je gewoon aan het vlees.

Wil je karbonade langer bewaren kun je de karbonades gerust invriezen, en dat kan met alle soorten karbonade.

Het vlees kan rauw ingevroren worden, maar dep het voor het invriezen wel even droog met keukenpapier. Daarna verpakken in diepvrieszak of diepvriesbak, en goed afsluiten. Zo voorkom je mogelijke vriesbrand, want dat is in feite een vorm van bederven. Ingevroren rauwe karbonade kun je drie maanden in de vriezer bewaren.

Ook gebakken karbonade kun je op dezelfde dag nog twee dagen in de koelkast bewaren, in de vriezer een maand.

Karbonade bereiden

Karbonade bereiden kun je doen in een koekenpan of braadpan, maar vanzelfsprekend ook op de barbecue en in de oven of airfryer.

Karbonade bakken in een pan

Karbonade bakken, het klinkt simpel, maar het vraagt precisie en aandacht om dit gerecht tot perfectie te brengen. Ik ben zelf een enorme liefhebber van een goed gebakken karbonade. Het is een stukje vlees dat zowel sappigheid als een knapperige korst kan bieden, mits het goed wordt bereid. Vaak kom ik tot rust in de keuken, met mijn snijplank, kruiden en de geur van smeltende boter. Het bakken van karbonades is voor mij bijna een ritueel. Ik hou ervan om de tijd te nemen, om elk detail te verzorgen, zodat het eindresultaat een smaakbeleving wordt waar mijn gezin (en ikzelf) van kan genieten.

Karbonades zijn niet alleen een klassieker, maar ook veelzijdig. Of je nu kiest voor schouderkarbonades, ribkarbonades of haaskarbonades, elke soort heeft zijn eigen charme. Het gaat erom dat je het vlees respecteert en op de juiste manier behandelt. Als je de techniek eenmaal onder de knie hebt, zal je merken dat zelfs de meest alledaagse maaltijd iets bijzonders wordt. Hier is mijn favoriete recept voor karbonades bakken, inclusief tips en trucs die ik in de loop der jaren heb opgedaan.

Ingrediënten

  • 4 schouder- of ribkarbonades (circa 150-200 gram per stuk)
  • 2 eetlepels zonnebloemolie of arachideolie
  • 50 gram ongezouten roomboter
  • 2 teentjes knoflook, geplet (niet fijngehakt)
  • 3 takjes verse tijm
  • 1 takje rozemarijn
  • Peper en zout naar smaak
  • Optioneel: een scheutje witte wijn of bouillon om af te blussen

Bereiding

  1. Haal de karbonades minstens 30 minuten voor het bakken uit de koelkast. Laat ze op kamertemperatuur komen; dit zorgt ervoor dat het vlees gelijkmatig gaart. Dep ze droog met keukenpapier. Droog vlees zorgt namelijk voor een betere korst. Strooi royaal zout en versgemalen zwarte peper over beide kanten van de karbonades. Dit is het moment om het vlees al een basis aan smaak mee te geven.
  2. Gebruik een zware gietijzeren pan of een goede koekenpan met dikke bodem. Verhit de olie op middelhoog vuur totdat deze begint te glinsteren. Voeg de boter toe en laat deze smelten. Zodra de boter lichtbruin wordt en nootachtig begint te ruiken, weet je dat de pan op temperatuur is.
  3. Leg de karbonades voorzichtig in de pan; het moet direct sissen. Bak ze 3 tot 4 minuten aan de eerste kant, zonder te bewegen. Dit zorgt voor een mooie goudbruine korst. Draai ze vervolgens om en voeg de knoflook, tijm en rozemarijn toe aan de pan. Lepel tijdens het bakken regelmatig de gesmolten boter over de bovenkant van het vlees. Dit wordt ook wel arroseren genoemd, en het voegt smaak en sappigheid toe.
  4. Bak de karbonades nog eens 3 tot 4 minuten aan de andere kant, afhankelijk van de dikte. Controleer de gaarheid door licht op het vlees te drukken; een karbonade moet veerkrachtig aanvoelen. Haal het vlees uit de pan en laat het 5 minuten rusten onder een losjes aluminiumfolie. Dit rustmoment zorgt ervoor dat de sappen zich herverdelen, waardoor je vlees nog sappiger wordt.
  5. Als je een saus wilt maken, blus je de pan af met een scheutje witte wijn of bouillon. Schraap de aanbaksels los met een houten lepel; dit zit vol smaak. Laat de saus een paar minuten inkoken en zeef hem eventueel voor een gladde structuur. Giet de saus over de karbonades of serveer apart.

In de oven bereiden

In dit recept bereiden we de schouderkarbonade in de oven, en maken er meteen een pittige karbonade van.

Ingrediënten

4 Schouderkarbonades
2 Eetlepels Ketjap manis
2 Eetlepels Honing
1 Eetlepel Sambal
Sap van een halve sinaasappel
1 Theelepel Gemberpoeder
1 Theelepel Knoflookpoeder
1 Theelepel Paprikapoeder

Bereiding

  1. De karbonades afspoelen onder de koude kraan, om eventuele botsplinters te verwijderen.
  2. Droog deppen met keukenpapier.
  3. Doe de ketjap manis, de honing, de sambal, het sinaasappelsap, de gemberpoeder, de paprikapoeder, en het knoflookpoeder in een kom en meng het goed door elkaar.
  4. Doe de karbonades in de marinades en laat ze hier ongeveer 4 uur in staan, bij voorkeur in de koelkast.
  5. Oven voor verwarmen op 200 graden.
  6. Leg de karbonades in een bakblik en schep over iedere karbonade een eetlepel marinade.
  7. In de oven schuiven gedurende ongeveer 10 minuten.
  8. Uit de oven halen en de karbonades omdraaien. De rest vand e marinade erover gieten.
  9. Weer in de oven schuiven gedurende 10 minuten.Daarna uit de oven halen en serveren.

Op grill of barbecue bereiden

In dit recept grillen we vier ribkarbonades op de barbecue. Op de grill grillen kan natuurlijk ook.

Ingrediënten

4 Ribkarbonades
Marinade naar keuze
Olijfolie

Bereiding

  1. Het vlees minimaal een half uur vooraf uit de koelkast halen.
  2. De barbecue aansteken en het vlees droog deppen met keukenpapier.
  3. De karbonades insmeren met olijfolie, en op het rooster leggen van de barbecue op het heetste gedeelte.
  4. Het vlees kan zo dichtschroeien. Als de onderkant dichts geschroeid is de karbonades omdraaien om de andere kant dicht te laten schroeien.
  5. Het vlees verplaatsen naar een minder hete plek op de barbecue.
  6. Laat het vlees 2 tot 3 minuten liggen, haal het van de barbecue, en bestrijk het vlees met de marinade.
  7. Terug leggen en nog 1 tot 2 minuten laten grillen per kant.

Tips

Bij het vlees kun je natuurlijk veel verschillende gerechtjes eten, maar wist je dat prei, ui, appel, of champignons het lekkerste zijn bij karbonade?

Wilhelmus Hengstmengel

Wilhelmus Hengstmengel

Auteur en kok

Als kok weet Wilhelmus Hengstmengel als geen ander dat ook simpele gerechten bijzonder smakelijk kunnen zijn. Steeds meer mensen zijn ook op zoek naar gerechten waarbij niet de hele keuken op z'n kop hoeft te worden gezet.
Hij heeft inmiddels ruim 15 jaar ervaring in de keuken, en schrijft artikelen en recepten voor diverse Nederlandstalige receptensites (onder andere deze site), en enkele Duitstalige receptensites. Als oud groenteboer weet hij veel over groenten en fruit, en door het veelvuldig koken ook veel over de bereiding van vlees en vis. En natuurlijk over het langer goed houden van voedingsmiddelen. Hij heeft een passie voor het schrijven over simpele gerechten en kookmethoden. is een geboren Rotterdammer, maar vandaag de dag een echte Tiroler en Wereldburger. Zijn motto. "soms kom ik erg dom over, maar ik draag tenminste een schone leesbril, en zie dus alles helder".

Author: Wilhelmus Hengstmengel

Als kok weet Wilhelmus Hengstmengel als geen ander dat ook simpele gerechten bijzonder smakelijk kunnen zijn. Steeds meer mensen zijn ook op zoek naar gerechten waarbij niet de hele keuken op z'n kop hoeft te worden gezet. Hij heeft inmiddels ruim 15 jaar ervaring in de keuken, en schrijft artikelen en recepten voor diverse Nederlandstalige receptensites (onder andere deze site), en enkele Duitstalige receptensites. Als oud groenteboer weet hij veel over groenten en fruit, en door het veelvuldig koken ook veel over de bereiding van vlees en vis. En natuurlijk over het langer goed houden van voedingsmiddelen. Hij heeft een passie voor het schrijven over simpele gerechten en kookmethoden. is een geboren Rotterdammer, maar vandaag de dag een echte Tiroler en Wereldburger. Zijn motto. "soms kom ik erg dom over, maar ik draag tenminste een schone leesbril, en zie dus alles helder".