Kalkoen braden is het langzaam gaar stomen van een hele kalkoen, en dat doe je meestal in een oven.
Het braden van de kalkoen is vooral in de USA, met de feestdag Thanksgiving, erg populair, daar is het een echte traditie, en er worden heel wat kalkoenen speciaal voor deze ene feestdag verkocht.
Maar dat wil natuurlijk niet zeggen dat alle Amerikanen op deze dag kalkoen eten, want troost je, er zijn heel veel Amerikanen die moeite met het bereiden van een kalkoen hebben.
Door de feestdag aldaar, wordt ook in Nederland en België steeds vaker kalkoen gegeten. Een gerecht overigens waar ook een Nederlands tintje aanzit, want kalkoen wordt vaak met cranberries gegeten, die dan veelvuldig uit Nederland komen.
Overigens wordt het gerecht in Nederland niet met Thanksgiving gegeten, maar vooral met de feestdagen in december.
Kalkoen kopen
Vaak kun je in de supermarkt weliswaar kalkoenfilet kopen, maar een hele kalkoen is vaak een probleem. Daarvoor moet je bij de slager of bij een poelier zijn.
Soms, en dan moet je denken aan de grotere supermarkt, kun je in de supermarkt wel ingevroren hele kalkoen kopen.
Kun je wel in de spermarkt een hele kalkoen kopen, is het zaak om goed op te letten dat de vogel nog vers is, want kip en kalkoen kunnen vrij snel bederven.
Hoe kun je zien of het vlees nog vers is?
- Let op de kleur, is deze al wat grijzig dan is het niet meer vers.
- Gebruik het vlees nooit naar het tenminste houdbaar tot-datum, het is namelijk niet meer veilig om na deze datum te eten.
- Stinkt het vlees? Dan gooi het liever weg.
Als je op al deze dingen let, en het vlees dus vers is dan, kun je het soms in de supermarkt kopen, mits de supermarkt deze grote vogels in het assortiment heeft.
Bij een slager kan het zijn dat je het vlees eerst moet voor bestellen, dit komt er door dat het vlees toch wel speciaal is, en eigenlijk bij ons niet echt vaak gegeten wordt.
Als je een hele kalkoen bij de slager koopt, dan koop deze het beste op de dag op die je de kalkoen klaar wilt maken.
Bij vlees is het spreekwoord namelijk ook hoe verser hoe beter.
Een hele kalkoen uit de supermarkt of van de slager heeft vaak tussen de 3,5 en de 7 kilo.
Maar, het optimale gewicht voor een kalkoen ligt tussen de 4 en de 5 kilogram. Dat is althans het makkelijkste gewicht om te bereiden.
Bewaren en invriezen
Het kalkoenvlees is in de koelkast 3 tot 5 dagen houdbaar, maar moet natuurlijk helemaal goed afgedekt zijn. En laten we eerlijk zijn, een hele kalkoen past vaak net niet in de koelkast.
Dit soort vlees kun je net als kip vlees niet al te lang bij kamertemperatuur bewaren. Bewaar de kalkoen niet langer dan 45 minuten bij kamertemperatuur. Bewaar je het rauwe vlees langer bij kamertemperatuur, loop je kans dat het vlees al aan het bederven is.
Gebakken of gebraden kalkoenvlees, dus niet meer rauw, kun je maximaal 2 dagen in de koelkast bewaren.
Als je de kalkoen invriest dan is deze maximaal 3 maanden in de vriezer houdbaar. Een hele kalkoen heeft ongeveer 1 tot 2 dagen nodig om te ontdooien. En ook dat doe je bij voorkeur in de koelkast.
Kalkoen bereiden
Kalkoen bereiden kun je in een braadpan, in de oven, maar ook op een barbecue of en grill bereiden. Maar vaak is de kalkoen te groot van de braadpan.
De tijden zijn hier ongeveer als volgt:
Voor het braden in de oven of op de barbecue en grill = 4 tot 5 uur. Maar in een braadpan zal de bereiding niet al te veel verschillen. Vaak wordt 40 minuten bereiding gehanteerd per kilo gewicht.
Kalkoenvlees in stukjes of zelfs filet kun je ook in braadpan of koekenpan bereiden.
De tijden zijn hier ongeveer als volgt:
Kalkoenfilet = ongeveer 7 minuten per kant.
Kalkoenschnitzel = ongeveer 5 minuten per kant.
Kalkoenhaasje = ongeveer 10 minuten per kant.
Kalkoen braden in de oven
In ons geval gaan we de kalkoen nu braden in een oven, hiervoor heb je niet al te veel nodig.
Wij maken hier een kalkoen zonder vulling.
ingrediënten
1 Hele kalkoen, 4 tot 5 Kilogram
Boter op kamertemperatuur
Bereiding
- Haal de kalkoen minimaal een half uur voordat we deze gaan bereiden uit de koelkast. Laat het vlees op kamertemperatuur komen.
- Verwarm de oven op 160 graden onder en boven hitte.
- Dep de kalkoen met keukenpapier droog.
- Snij de boter in stukken en doe deze in een bakje, laat deze in de magnetron of boven een warm waterbad smelten.
- Smeer de hele kalkoen met de gesmolten boter in.
- Leg de kalkoen het beste in een ovenvorm, en doe er aluminiumfolie op.
- Doe het vlees gedurende 4 uur in de oven, smeer iedere 30 minuten opnieuw met de boter in. Dus uit de oven halen, insmeren, en weer terug in de oven. Eventueel kun je hiervoor ook braadvet gebruiken.
- Haal het aluminiumfolie na 3,5 uur eraf en zet de oven op 190 graden. Hierdoor krijgt de kalkoen een knapperige bovenkant.
- Als deze klaar is dan kun je de kalkoen naar eigen smaak met peper en zout kruiden.
Tips
Gebruik voor het braden van de kalkoen het beste een ovenvorm. Hier kun je een ovenvorm van metaal gebruiken, maar ik persoonlijk gebruik hier liever een ovenvorm van porselein. Die moet natuurlijk dan wel tegen de warmte kunnen.
Je kunt de kalkoen ook op een bakblik of op het rooster leggen, maar een ovenvorm is natuurlijk altijd beter.
In de ovenvorm smelt zich namelijk het sap van de kalkoen en de boter, hierdoor blijft de kalkoen ook wat sappiger.
Haal de kalkoen altijd een half uurtje voordat je deze wilt bereiden uit de koelkast, hierdoor kan het vlees rustig op kamertemperatuur komen. Je voorkomt hierdoor dat het ene deel sneller dan het ander gaar is.
Gebruik geen vork of vleesvork tijdens het braden in de oven, hierdoor gaan veel vleessappen verloren, gebruik dus altijd een tang of spatel.
Wilhelmus Hengstmengel
Auteur en kokAls kok weet Wilhelmus Hengstmengel als geen ander dat ook simpele gerechten bijzonder smakelijk kunnen zijn. Steeds meer mensen zijn ook op zoek naar gerechten waarbij niet de hele keuken op z'n kop hoeft te worden gezet.
Hij heeft inmiddels ruim 15 jaar ervaring in de keuken, en schrijft artikelen en recepten voor diverse Nederlandstalige receptensites (onder andere deze site), en enkele Duitstalige receptensites. Als oud groenteboer weet hij veel over groenten en fruit, en door het veelvuldig koken ook veel over de bereiding van vlees en vis. En natuurlijk over het langer goed houden van voedingsmiddelen. Hij heeft een passie voor het schrijven over simpele gerechten en kookmethoden. is een geboren Rotterdammer, maar vandaag de dag een echte Tiroler en Wereldburger. Zijn motto. "soms kom ik erg dom over, maar ik draag tenminste een schone leesbril, en zie dus alles helder".