Site Overlay
Hamburger bakken

Hamburger bakken

Hamburger bakken, of anders bereiden, doe je meestal in een koekenpan of braadpan, maar hamburgers kunnen ook gebakken worden in een oven, en natuurlijk gegrild worden op een barbecue.

Om hamburgers te bakken of de grillen kun je deze natuurlijk kant-en-klaar kopen in de supermarkt, maar je kunt de hamburgers ook helemaal zelf maken.

Het enige wat je eigenlijk nodig hebt zijn rundergehakt, hoewel sommigen half-om-half gehakt lekkerder vinden, omdat de hamburger dan niet droog wordt, en een kruidenmix.

Normaal gesproken volstaat eigenlijk alleen wat zout en wat peper, maar in principe kunnen je alle soorten kruiden en specerijen gebruiken om de hamburger op smaak te krijgen.

Hamburgers kopen

Hamburgers kopen, en dan bedoelen we de kant-en-klare versie, kun je bij de supermarkt en bij de slager. Natuurlijk bestaat er veel verschil tussen de verschillende hamburgers.

Zo zijn hambugers uit de vriezer vaak dunnen en worden bij het bakken vaak wat droger.

Een normale hamburger, er wordt vaak ook patty tegen gezegd, weegt 125 gram tot soms 200 gram. De aanbevolen hoeveelheid vlees per persoon per dag. Maar er is natuurlijk geen wet die voorschrijft dat je er maar één per dag mag. Je mag er rustig twee, drie, of meer eten.

Er zijn ook hamburgers die van andere soorten vlees, van groente, of van vis gemaakt worden, maar eigenlijk mag dat geen hambuger meer heten. Echte hamburgers worden gemaakt van rundvlees.

De term burger betekent eigenlijk een met gebakken vlees belegd broodje. Dat is dus vaak een hamburger, soms dus 2 of 3, maar soms heel wat anders.

Als je in het buitenland een burger besteld moet je vaak goed opletten wat voor vlees er gebruikt wordt. Een burger Hawaï is daar vaak een stuk gebakken kip met ananas. Dat hoeft dus geen hamburger te zijn.

In de supermarkt zijn hamburgers vaak voorverpakt, of uit de vriezer te koop. Bij voorverpakt moet je goed op de kleur van het vlees letten, want dit hoort rood te zijn. Is het vlees grijs laat je het liggen. Let ook goed op het gewicht.

Bij de slager zijn de hamburgers duurder, maar meestal ook dikker. Doorgaans is de kwaliteit van de hamburgers daar beter.

Wil je een hamburger van speciaal vlees, bijvoorbeeld aan Angus koe, dan wil de slager graag het vlees voor je malen om de perfecte hamburger te maken.

Wil je thuis hamburgers maken kan dat ook. Let dan weer goed op de kleur van het rundergehakt, zeker als dit voorverpakt is. Je kunt in de winkel of online een vorm kopen om de perfect patty of hamburger te maken.

Hoe hamburgers maken?

Hamburgers maken, we gaan ervan uit dat je geen vorm hebt om een patty te maken, doe we hier helemaal met de hand.

Ingrediënten

1 Kilo Rundergehakt
2 Theelepels Paprikapoeder
1 Ei
Zout en peper
3 Teentjes Knoflook
2 Theelepels Komijnpoeder
Paneermeel

Bereiding

Knoflook schoonmaken en fijn snijden.
Het gehakt in een kom doen en ei daarboven breken. Voeg ook Komijnpoeder, een handje paneermeel, zout naar smaak, peper naar smaak, toe.
Kneed het geheel met je handen en vorm er 8 gehaktballen van die ongeveer 125 gram wegen.
Deze ballen druk je vervolgens plat zodat de dikte ongeveer 1,5 centimeter is.

Bewaren en invriezen

Hamburgers die verpakt zijn, dus voorverpakt uit de supermarkt of in vetvrij papier verpakt van de slager, kun je direct in de vriezer leggen.

Niet verpakte hamburgers moet je eerst verpakken in een diepvrieszak of diepvriesbak. Vries je meerder tegelijkertijd in, leg er dan wat vetvrij papier of bakpapier tussen, zodat de hamburgers niet aan elkaar vast vriezen.

Verse hamburgers kun je overigens maximaal 2 dagen in de koelkast bewaren. Reeds gebakken hamburgers kun je maximaal 2 dagen in de koelkast bewaren. In beide gevallen wel afgedekt bewaren, anders kan het vlees droog worden.

Hamburgers die uit de vriezer komen kun je het beste in de koelkast ontdooien.

Hamburger bereiden

Hamburger bereiden doe je door de hamburgers te bakken in een koekenpan, in de oven, of op grill of barbecue. Natuurlijk kunnen ze ook gebakken worden in een airfryer, maar dit is in feite een soort oven.

Voor de bereiding maakt het weinig uit of je de hamburgers kan en klaar gekocht hebt of helemaal zelf hebt gemaakt.

Na de bereiding kun je de hamburgers eten of op een broodje doen als broodje hamburger, eventueel met allerlei extra ingrediënten.

Hamburger bakken in een pan

Een hamburger bakken is voor mij een van de mooiste rituelen in de keuken. Er is iets magisch aan de geur van vers gebakken vlees, het zachte gesis van boter of olie in de pan en de belofte van een sappige, smaakvolle hap. Hamburgers zijn niet zomaar een snelle hap; voor mij zijn ze een klein culinair feestje. Het bereiden van hamburgers lijkt misschien eenvoudig, maar zoals bij veel gerechten, zit de kunst in de details. Laat me je meenemen in mijn proces voor het maken van een onweerstaanbare hamburger voor vier personen.

Als liefhebber van hamburgers houd ik ervan om zelf de controle te hebben over alle ingrediënten. Het begint allemaal bij de basis: goed vlees. Ik kies altijd voor vers gehakt van de slager, met een vetpercentage van minstens 20%. Vet is de sleutel tot een sappige burger. Daarnaast zorg ik ervoor dat ik alles klaar heb staan voordat ik begin. Mise en place is essentieel in de keuken, ook al gaat het “maar” om hamburgers. Broodjes, toppings en sauzen worden zorgvuldig geselecteerd, want een goede hamburger is meer dan alleen het vlees.

Ingrediënten

Voor de hamburgers:

  • 600 gram rundergehakt (met minimaal 20% vet)
  • 1 theelepel zout
  • ½ theelepel versgemalen zwarte peper
  • 1 theelepel gerookt paprikapoeder
  • 1 eetlepel Worcestershiresaus (optioneel)
  • 1 eetlepel paneermeel (optioneel, voor extra binding)

Voor de rest:

  • 4 briochebroodjes of hamburgerbroodjes
  • 2 eetlepels roomboter of zonnebloemolie
  • 4 plakjes cheddar of een andere smeltkaas
  • Toppings naar keuze (sla, tomaat, augurk, uienringen, etc.)
  • Sauzen naar keuze (mayonaise, ketchup, mosterd, etc.)

Bereiding

  1. Begin met het kruiden van het gehakt. Doe het gehakt in een grote kom en voeg zout, peper, paprikapoeder en Worcestershiresaus toe. Meng dit met je handen (zorg dat ze koud zijn, zodat het vlees niet te warm wordt) tot alles gelijkmatig verdeeld is. Overmix het niet, want dat kan de textuur van de burger beïnvloeden. Vorm vier gelijke burgers van ongeveer 150 gram per stuk. Zorg ervoor dat de burgers iets groter zijn dan de broodjes, want ze zullen tijdens het bakken krimpen.
  2. Gebruik een zware koekenpan, bij voorkeur van gietijzer. Verhit de pan op middelhoog vuur en voeg de boter of olie toe. Laat de pan goed heet worden, maar niet zo heet dat de boter verbrandt. De juiste temperatuur zorgt voor een mooie korst op de burger.
  3. Leg de burgers voorzichtig in de pan en druk ze lichtjes aan met een spatel. Bak ze ongeveer 3-4 minuten aan één kant zonder ze te verplaatsen. Dit zorgt voor een mooie Maillard-reactie, waarbij de suikers en eiwitten in het vlees karameliseren. Draai de burgers om en bak de andere kant nog eens 3-4 minuten. Wil je de kaas laten smelten? Leg de plakjes kaas op de burgers en dek de pan af met een deksel of een stuk aluminiumfolie tijdens de laatste minuut van het bakken.
  4. Laat de burgers na het bakken een paar minuten rusten op een bord. Dit helpt de sappen in het vlees te verdelen, zodat je een sappige hap krijgt.
  5. Snijd de broodjes doormidden en rooster ze lichtjes in dezelfde pan waarin je de burgers hebt gebakken. Dit geeft ze een krokante textuur en zorgt ervoor dat ze niet doorweken van de sappen van de burger.
  6. Begin met een laagje saus op de onderste helft van het broodje. Leg de burger erop, gevolgd door je favoriete toppings en nog een beetje saus. Eindig met de bovenste helft van het broodje. Druk de burger zachtjes aan zodat alles goed samenkomt.

In de oven bereiden

In dit recept bereiden we de hamburgers in de oven, maar eerst wel in een koekenpan.

De koekenpan moet daarom in de oven kunnen.

Ingrediënten

4 Hamburgers
Klontje boter
Olijfolie

Bereiding

  1. Oven voor verwarmen op 180 graden.
  2. Doe een klontje boter en een scheutje olijfolie in een koekenpan en verwarm dit
  3. Doe de burgers in de koekenpan en bak de burgers gedurende 2 minuten aan de ene kant, en 2 minuten aan de andere kant.
  4. Zet de koekenpan in de oven en bak de hamburgers gedurende 8 minuten.

Op grill of barbecue bereiden

Hamburger kun je ook erg goed bereiden op een grill of in de zomer op een barbecue.

Ingrediënten

4 Hamburgers
Olijfolie
Eventueel barbecuekruiden

Bereiding

  1. De grill of barbecue verhitten.
  2. De hamburgers aan beide kanten inwrijven met olijfolie, en eventueel bestrooien met barbecuekruiden.
  3. Leg de hamburgers gedurende 5 minuten op de grill of boven de gloed van de barbecue. Natuurlijk halverwege de tijd de burgers omdraaien.
  4. Let op dat het vlees niet zwart wordt.

Tips

  • Druk bij het bakken, grillen, of barbecueën de burgers niet extra plat, want dan kan er teveel vleessap uitlopen. Ze kunnen daardoor droger worden. Ook niet met een vork in de burger prikken.
  • Hamburgers kun je ook in een friteuse bakken, maar daardoor worden de burgers platter en droger.
Wilhelmus Hengstmengel

Wilhelmus Hengstmengel

Auteur en kok

Als kok weet Wilhelmus Hengstmengel als geen ander dat ook simpele gerechten bijzonder smakelijk kunnen zijn. Steeds meer mensen zijn ook op zoek naar gerechten waarbij niet de hele keuken op z'n kop hoeft te worden gezet.
Hij heeft inmiddels ruim 15 jaar ervaring in de keuken, en schrijft artikelen en recepten voor diverse Nederlandstalige receptensites (onder andere deze site), en enkele Duitstalige receptensites. Als oud groenteboer weet hij veel over groenten en fruit, en door het veelvuldig koken ook veel over de bereiding van vlees en vis. En natuurlijk over het langer goed houden van voedingsmiddelen. Hij heeft een passie voor het schrijven over simpele gerechten en kookmethoden. is een geboren Rotterdammer, maar vandaag de dag een echte Tiroler en Wereldburger. Zijn motto. "soms kom ik erg dom over, maar ik draag tenminste een schone leesbril, en zie dus alles helder".

Author: Wilhelmus Hengstmengel

Als kok weet Wilhelmus Hengstmengel als geen ander dat ook simpele gerechten bijzonder smakelijk kunnen zijn. Steeds meer mensen zijn ook op zoek naar gerechten waarbij niet de hele keuken op z'n kop hoeft te worden gezet. Hij heeft inmiddels ruim 15 jaar ervaring in de keuken, en schrijft artikelen en recepten voor diverse Nederlandstalige receptensites (onder andere deze site), en enkele Duitstalige receptensites. Als oud groenteboer weet hij veel over groenten en fruit, en door het veelvuldig koken ook veel over de bereiding van vlees en vis. En natuurlijk over het langer goed houden van voedingsmiddelen. Hij heeft een passie voor het schrijven over simpele gerechten en kookmethoden. is een geboren Rotterdammer, maar vandaag de dag een echte Tiroler en Wereldburger. Zijn motto. "soms kom ik erg dom over, maar ik draag tenminste een schone leesbril, en zie dus alles helder".