Frikandel bakken, een typische Nederlands stukje vlees, als je dat van deze vaak als snack gebruikte ‘worst’ kunt zeggen.
Want eigenlijk is dit geen stuk vlees, want een frikandel is gemalen. We gaan hier niet precies vertellen wat erin zit, en hoe de frikandellen gemaakt worden, want daarvoor vinden we deze snack met ons allen veel te lekker, gezien de hoeveelheid die in Nederland jaarlijks gegeten worden.
Want schrik niet, dat zijn er maar liefst 600 miljoen per jaar, en dat is natuurlijk een gigantisch aantal. Dat wil dus zeggen dat iedere Nederlander gemiddeld een kleine 35 per jaar eet.
Meestal wordt de frikandel als een snack gegeten, zo uit de muur, van de snackbar, of bij de patat. Soms als frikandel speciaal, soms met een andere heerlijke saus, soms zo uit het vuistjes.
Frikandel bakken
Frikandel bakken doe je natuurlijk normaliter in een friteuse, want frikandel frituren is de meeste gebruikte bereidingsmethode.
Toch kan het bakken van deze Hollandse lekkernij in een koekenpan of braadpan ook erg lekker zijn
Ingrediënten
- 4 frikandellen (het liefst vers en van goede kwaliteit)
- 2 eetlepels plantaardige olie (bijvoorbeeld zonnebloemolie)
- Optioneel: fijngesneden uien, currysaus, mayonaise
Bereiding
- Het is belangrijk dat de frikandellen niet rechtstreeks uit de koelkast of vriezer de pan in gaan. Laat ze eerst ongeveer 20 minuten op kamertemperatuur komen.
- Zet de koekenpan op middelhoog vuur en voeg de plantaardige olie toe.
- Leg de frikandellen voorzichtig in de pan. Zorg ervoor dat ze genoeg ruimte hebben en elkaar niet raken.
- Bak de frikandellen aan elke kant zo’n 4 tot 5 minuten. Ze moeten rondom een mooi bruin korstje krijgen.
- Als je niet zeker weet of de binnenkant goed is, maak dan een kleine insnede om te controleren. De binnenkant moet heet zijn en de kleur moet egaal zijn.
- Haal de frikandellen uit de pan en laat ze even uitlekken op keukenpapier. Dit zorgt ervoor dat overtollig vet wordt verwijderd.
Je kunt de frikandellen eventueel ook eerst aan stukken snijden, bijvoorbeeld met een lengte van 2 tot 3 centimeter, en dan pas bakken op de bovenstaande manier.
Krikandel kopen
Frikandellen kun je bij de snackbar kopen, maar de meeste worden gewoon thuis gegeten. Iedere supermarkt heeft deze Nederlandse specialiteit in het assortiment, en daarvan worden verreweg de meeste ingevroren uit de koelkast verkocht.
Maar, soms worden ook vers gemaakt en niet ingevroren frikandellen verkocht.
En, je kunt deze lekkernij gewoon het hele jaar door verkopen.
Als je ingevroren frikandellen koopt, moet je wel opletten dat deze niet ontdooien, en je moet ze dus ook tijdig thuis in de vriezer doen. Want als de frikandellen ontdooit zijn, of deel ontdooit, kun je ze niet nogmaals invriezen.
Vries je ze dan toch in kan de kwaliteit van het vlees stukken minder worden, kan er vriesbrand in ontstaan, en kunnen smaak en kleur sterk veranderen.
Bewaren en invriezen
Ontdooide frikandellen kun je, afgedekt, maximaal 2 dagen in de koelkast bewaren. Dat is ook van toepassing van reeds gebakken of gefrituurde frikandellen.
In de vriezer, maar kijk vooraf bij voorkeur naar de houdbaarheidsdatum op de verpakking, kunnen frikandellen ongeveer 3 maanden bewaard worden. Dat is overigens stukken minder lang als de meeste mensen zullen verwachten.
Deze bewaartermijnen zijn voor gekochte, en zelf gemaakte frikandellen.
Zelf frikandel maken
Een recept dat je misschien niet zo snel zult gebruiken, omdat je altijd even snel naar de supermarkt kunt lopen om ze te halen. Veel Nederlanders die in het buitenland wonen hebben zelf als frikandellen gemaakt.
De frikandellen moeten gekruid worden met een kruidenmix voor frikandellen, en dat maakt je door:
1 Eetlepel Uienpoeder
1 Eetlepel Gemalen witte peper
1 Eetlepel Nootmuskaat
0,5 Eetlepel Gemalen foelie
1 Eetlepel Zonnebloemolie
1 Theelepel Zout.
Meng alle ingrediënten, behalve de olie, goed door elkaar. Verhit de olie in een pan, doe de mix erbij, en rooster de specerijen gedurende ongeveer 30 minuten terwijl je blijft roeren. Af laten koelen, en bewaar het donker en vochtvrij in een afgesloten plastic bakje in de koelkast. Deze hoeveelheid is voldoende voor het onderstaande recept.
Ingrediënten
225 Gram Kipgehakt
100 Gram Schouderkarbonade zonder bot.
65 Gram Gerookt wit spek
75 Mililiter IJskoud water
De kruidenmix voor frikandellen
35 Gram Paneermeel
Mespuntje Koffiearoma van Buisman of ene ander merk
3 Liter Runderbouillon
Bereiding
Doe vooraf het vlees een half uurtje in de vriezer, daardoor kan het makkelijker gesneden worden.
Snij de schouderkarbonade zo fijn mogelijk, of doe dit met en keukenmachine.
Snij het wit spek zo fijn mogelijk, of doe dit met en keukenmachine.
Meng schouderkarbonade, kipgehakt, wit spek, de kruidenmix, het paneermeel, het water, en de koffiearoma goed door elkaar, tot je een mengsel hebt gekregen dat goed te smeren is.
Je kunt hier met de handen worsten van vormen, maar makkelijker gaat het met een spuitzak met een spuitmond van 2 centimeter doorsnede.
Leg huishoudfolie op het werkblad, en spuit of vorm lange worsten op het folie.
Vouw de folie dicht en rol het strak op tot een stevige rol met een doorsneden van ongeveer 2 centimeter. De frikandellen moeten ongeveer 18 centimeter lang zijn. Zorg ervoor dat het huishoudfolie goed de hele worst omsloten heeft.
Doe de runderbouillon in een pan en breng dit aan de kook.
Laat de frikandellen, nog steeds in het huishoudfolie, ongeveer 15 minuten koken in de bouillon. De temperatuur van de bouillon moet niet meer koken, maar ongeveer 70 graden bedragen.
Haal de frikandellen uit de bouillon. Droog deppen.
Eventueel opnieuw strak rollen in nieuw huishoudfolie.
Leg de frikandellen in de koelkast en laat ze afkoelen.
Als ze afgekoeld zijn kun je ze 4 minuten frituren op 180 graden.
Frikandel bereiden
Speklappen kun je niet alleen bakken in een koekenpan, maar ook in oven of op de barbecue.
Frikandellen frituren
Frikandellen kun je zowel ontdooit als bevroren frituren, in een friteuse of in een pan met frituurolie.
Typisch Nederlands is het om te frituren in frituurvet, maar gezonder is het om te frituren in zonnebloemolie. Als de frikandellen bevroren zijn kan het bakken 1 tot 2 minuten langer duren.
Verhit de olie tot 180 graden.
Doe 2 tot 4 frikandellen tegelijkertijd in de hete olie, en frituur de frikandellen in ongeveer 4 minuten goudbruin. Na 2 minuten eventueel met een tang of iets degelijks omdraaien.
Uit de hete olie halen en kort laten uitlekken om wat keukenpapier.
Op een andere manier bakken
Frikandellen kun je ook op andere manieren bakken.
In de airfryer
Airfryer voor verwarmen op 200 graden.
Leg maximaal 4 bevroren frikandellen op het rekje, en bak deze in ongeveer 6 minuten gaar en goudbruin. Zijn de frikandellen ontdooit heeft het slechts 4 minuten nodig.
In de oven
Oven voor verwarmen op 220 graden.
Doe bakpapier in een ovenschaal, en leg daar de frikandellen op.
In de oven schuiven en in ongeveer 10 minuten goudbruin bakken.
In een koekenpan of braadpan
Doe een beetje olie in de koekenpan of braadpan, en verhit dit op een laag vuur.
Snij eventueel de frikandellen in stukken, doe ze in de olie, en bak de frikandellen in 10 tot 15 minuten gaar en goudbruin.
Barbecue of grill
Voor de barbecue kun je de frikandellen het beste vooraf ontdooien.
Leg de frikandellen op een niet al te hete plek op de barbecue, en bak ze in ongeveer 15 minuten. Wel regelmatig omdraaien.
Tips
De meesten vinden overigens frikandel het lekkerste met ketchup, curry, mayonaise, of vers gefrituurde patat. Of natuurlijk een combinatie hiervan.
Wilhelmus Hengstmengel
Auteur en kokAls kok weet Wilhelmus Hengstmengel als geen ander dat ook simpele gerechten bijzonder smakelijk kunnen zijn. Steeds meer mensen zijn ook op zoek naar gerechten waarbij niet de hele keuken op z'n kop hoeft te worden gezet.
Hij heeft inmiddels ruim 15 jaar ervaring in de keuken, en schrijft artikelen en recepten voor diverse Nederlandstalige receptensites (onder andere deze site), en enkele Duitstalige receptensites. Als oud groenteboer weet hij veel over groenten en fruit, en door het veelvuldig koken ook veel over de bereiding van vlees en vis. En natuurlijk over het langer goed houden van voedingsmiddelen. Hij heeft een passie voor het schrijven over simpele gerechten en kookmethoden. is een geboren Rotterdammer, maar vandaag de dag een echte Tiroler en Wereldburger. Zijn motto. "soms kom ik erg dom over, maar ik draag tenminste een schone leesbril, en zie dus alles helder".